понедељак, 21. јуна 2021. | 00:08

И Албанци би да туже НАТО због уранијума

Нишки адвокат Срђан Алексић који је јуче у Вишем суду у Београду предао прву појединачну приватну тужбу против НАТО, рекао је да му се јављају Албанци са југа Србије и са простора Косова са захтевом да их заступа, јер су огорчени и спремни да на свим судовима траже правду, пишу Новости.

Алексић је рекао и да је заступник свих оболелих грађана, и Срба и Албанаца, јер осиромашени уранијум не бира националност, већ једнако угрожава све.

“Јављају се да их заступам и Албанци са југа Србије и са простора КиМ, који засад захтевају анонимност, али су огорчени и спремни да на свим судовима траже правду. Заступам и Србе и Албанце, све људе који су због НАТО пројектила оболели од најтеже болести, који не знају колико ће још да живе и имају огромне трошкове лечења. У зависности од развоја првих тужби, најавило се још више клијената из Метохије где је муниција са осиромашеним уранијумом највише коришћена. Тамо је велики број оболелих и рађају се деца се тешким последицама”, рекао је Алексић.

Како је најавио, наредних дана ће предати и тужбе против Северноатлантске алијансе и судовима у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Врању.

Ни након 20 година нема званичног извештаја о коришћењу осиромашеног уранијума на Косовубомбардовање
Ни након 20 година нема званичног извештаја о коришћењу осиромашеног уранијума на Косову
Тужбе против НАТО подносе припадници војске и полиције који су током рата боравили на просторима које је НАТО загадио радиоактивношћу, али и цивили који су на њима наставили да живе и од осиромашеног уранијума страдају и данас.

Тужбе против НАТО поткрепљене су и медицинском документацијом и пресудама италијанских судова у сличним случајевима.

“Вишем суду у Београду предали смо прву тужбу против НАТО, заступајући официре, полицајце, војнике и војне резервисте који су 1999. боравили на КиМ. Желимо да први моји клијенти буду као они које је заступао адвокат Тартаља из Рима. Он је доказао узрочно-последичну везу осиромашеног уранијума и специфичних канцера код италијанских официра и војника у мисији на КиМ и изборио 181 пресуду у корист својих клијената”, рекао је адвокат.

У прилогу тужби су налази вештака судске медицине и извештаји који потврђују присуство и време боравка сваког клијента на одређеној територији коју је НАТО бомбардовао.

“Узрочно-последична веза се јасно види, јер је Алијанса сама дала податке колико је муниције употребила, где и у које време”, истакао је Алексић.

Право на тужбу имају и породице преминулих.

Адвокат каже да се бомбардовање Србије забрањеном радиоактивном муницијом правно квалификује као злочин против цивилног становништва, јер се последице деловања таквих убојних средстава не могу контролисати.

“Нашу тужбу ће примити НАТО канцеларија у Бриселу и очекујем да ће пристати да надокнаде штету, кад су већ признали да су користили осиромашени уранијум. Узрочник болести је исти и код италијанских војника и код наших грађана, који не смеју да буду дискримисани. Њима је угрожено право на живот, а ниједна алијанса није изнад тога. Предложио сам као решење и медијацију, али ако НАТО и то не прихвати ићи ћемо на све могуће судове”, казао је Алексић.

Подаци НАТО о, званично, 15 тона осиромашеног уранијума бачених на Србију, као и локацијама, стизали су “на кашичицу”, тако да ни реакција државе није била брза.

“Чишћење на Југу Србије је изведено тек 2004. и 2005. године, па је питање колико је уранијума од 1999. ушло у дубину земље, брзином од један метар годишње и колико га је остало на биљкама које се користе за ишрану”, рекао је Алексић.

Подели на: