Ин Мемориам – Зоран ФУРУНОВИЋ (1953-2020.)

ИН МЕМОРИАМ ЗОРАН ФУРУНОВИЋ

 

У петак 21. фебруара са српске ликовне сцене сишао је још један велики стваралац.
Тога дана се у Господу преставио мр Зоран Фуруновић, сликар, редовни професор и декан Факултета уметности Универзитета у Приштини-Косовској Митровици.
Фуруновић је, заједно са са још неколико косовско-метохијских стваралаца из његове генерације, спадао у ред оних сликара који су на косовској ликовној сцени суверено демонстрирали постмодерно сликарство и учинили да се стваралаштво овог дела Србије изједначи са стваралаштвом у великим ликовним центрима бивше Југославије и Србије.
Он не само да је био крчилац нових путева у визуелној уметности већ је истовремено и писаном речи израстао у сјајног ликовног критичара заговарајући квалитет остварења, његове домете без обзира на то ко је њихов носилац у шареноликом косовском ликовном кругу. При том је увек имао довољно храбрости да укаже и устане против неправилности и недоследности у културној политици покрајине.
По резултатима у сликарству и учешћу у културном животу он спада у ред највећих српских сликара пониклих на тлу Косова и Метохије припадајући оној групи страсника који су, сваки у свом времену, постављали темеље модерне уметности на Косову- страсника попут Димитрија Парамендића, Владе Радовића, Јефте Ванчетовића, Богдана Бакића, Мусе Микетића, Александра Томашевића, Трајка Стојановића Косовца, Зорана Јовановића Добротина… – страсника који су на том путу сагорели, а ипак оставили дубок траг у уметности свога поднебља.
Једнако је велика његова заслуга, уз помоћ колегијума декана и запослених на Факултету уметности да се, после дугог посртања и таворења на маргинама косовско-метохијског културног живота, Факултет уметности у његовом мандату декана, поново уздигне, васкрсне и резултатима својих студената, на свим пољима, заузме место које му у култури припада.
Тешко је било наћи међу људима које сам познавао човека такве културе, расног сликара, добрих намера и визије о будућности Факултета уметности у смутним временима у којима смо осуђени да живимо.

Проф. др Срђан Марковић, историчар уметности

Поштовани,
Обавештавамо вас да ће испраћај на кремацију нашег декана, професора мр Зорана Фуруновића, бити организован у четвртак, 27. 02. 2020. године, у периоду од 12:00 до 13:00 часова на Новом гробљу у Београду.
Уједно вас обавештавамо да ће комеморација бити одржана у уторак, 03. 03. 2020. године, са почетком у 12:00 часова у галерији Факултета уметности у Косовској Митровици.

Подели на: