četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:56
Najnovije vesti

Iseljavanje smanjuje broj đaka

Iseljavanje nema masovni karakter, ali je stalno prisutno. Školski objekat sagrađen nedavno, ali radovi nisu izvedeni kvalitetno. Nedostaju funkcioni školski inventar i očigledna sredstva

 

U OŠ „Sveti Sava” u selu Klokotu, na teritoriji istoimene opštine ove godine nastavu pohađa 85 učenika, uključujući i nulti razred.  Broj đaka je za desetoro dece niži u odnosu na proteklu godinu. – Nedavno je troje dece ispisano iz naše škole, a priprema se i ispisnica još jednog učenika. Razlog tome jeste činjenica da su se deca i njihovi roditelji iselili iz Klokota i otišli izvan Kosova i Metohije – kaže v.d. direktora škole Vladan Bogdanović. U Klokotu je, od završetka rata na prostorima Kosova i Metohije, prisutna tendencija smanjenja broja učenika. Glavni razlog tome je iseljavanje srpskog stanovništva iz ovog mesta. Kako se ovde može čuti iseljavanje nema masovni karakter, ali je stalno prisutno. Prema rečima meštana i zaposlenih u školi jedan od glavnih razloga odlaska posebno mlađih iz Klokota, među kojima ima i porodičnih ljudi, jesu slabe mogućnosti zaposlenja i njihova težnja za boljim i sigurnijim životnim uslovima. -U nultom razredu ove godine imamo petoro dece, koja će naredne godine krenuti u prvi razred. To nije neka zavidna cifra, ali šta je tu je. Ostaje nam da se nadamo da će se situacija promeniti i da će narednih godina doći do povećanja broja učenika – kaže direktor škole u Klokotu. Tome se nadaju i drugi zaposleni u školi, mada kako se može čuti nisu veliki optimisti oko ovog pitanja, ukoliko se ne stvore bolji uslovi za opstanak mladih na teritoriji ovog sela i u celini na teritoriji opštine Klokot.

PADA MALTER SA FASADE NOVOG OBJEKTA

Školska zgrada u kojoj se odvija nastava je nova. Sagrađena je pre oko dve godine. Međutim, kako zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi kažu, radovi su obavljeni po principu „Drži bure vodu dok majstori odu”. Takvoj tvrdnji u prilog ide i činjenica da na nekim mestima krovna konstrukcija prokišnjava, posebno u onom delu gde se nalazi školski hol, a takođe  je već spao malter sa delova spoljne fasade. – Radovi su finansirani preko određenih fondova Evropske unije, a izvodila ih je jedna kosovska građevinska firma. Ja sam u više navrata pokušavao da ukažem na to da oni nisu kvalitetno odrađeni i da je neophodno da se izvedu sanacioni radovi, ali do sada još nema nikakvog pozitivnog odgovora – kaže Bogdanović. Prema njegovim rečima, sredstva u visini od oko 45.000 evra koja su pre izvesnog vremena od strane kancelarije kosovskog premijera uložena u kupovinu školskog inventara nisu racionalno uložena. – Oni su doneli neke klupe, koje su bile toliko uske da učenici nisu mogli da sede u njima. Ja sam u saradnji sa kolegama odlučio da ih izbacimo i ubacimo ponovo one stare. Takođe ima i mnogo toga još nefunkcionalnog. Doneli su takozvane „pametne table” , ali bez ostale neophodne prateće opreme za rad na njima, tako da one stoje na zidovima, ali su van upotrebe. Dovijamo se nekako sa onim starim tablama koje imamo – kaže Bogdanović. On dodaje da je Kancelarija Slovačke u Prištini nedavno pomogla kupovinu dela funkcionalnog inventara. Školi inače nedostaju i očigledna sredstva. Kabineti nisu adekvatno opremljeni, posebno kabinet informatike u kome se nalaze kompjuteri stari preko jedne decenije. Školski zidovi su već zaprljani.

– Pokušaćemo da obezbedimo sredstva da okrečimo zidove. Zaprljani su, posebno u holovima – kaže Bogdanović  i dodaje da škola kuburi sa sredstvima koji se tiču materijalnih troškova i da će pomoć sa strane oko krečenja škole biti neophodna.

DECI NEĆE BITI HLADNO

Kada je u pitanju zagrevanje školskih prostorija u školi u Klokotu očekuju da će ovih dana dobiti neophodni ogrevni materijal, koji  se školi obezbeđuje preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju. – Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ali mi imamo nešto peleta koje koristimo za zagrevanje prostorija, što nam je ostalo od prošle godine tako da ukoliko bude hladno moći ćemo da zagrevamo učionice i ostale prostorije i pre zvaničnog početka grejne sezone – ističe Bogdanović. Ono čime se OŠ „Sveti Sava” u Klokotu može pohvaliti, jeste to  da su većina učenika vredna i marljiva deca i da postižu odlične uspehe u radu. Učestvuju na takmičenjima na različitim nivoima uključujući i republički, gde ostvaruju zapažene rezultate. U školi se već pripremaju za obeležavanje Dana prosvetnih radnika u novembru, a takođe su počele pripreme za obeležavanje školske slave i Dana škole „Svetog Save”, 27. januara, kada će u školskom holu biti priređen prigodan kulturno-umetnički program. Dodajmo, u selu Klokotu živi oko 150 srpskih porodica. Do formiranja opštine Klokot ovo mesto je bilo deo opštine Vitina. OŠ „Sveti Sava” počela je sa radom u ovom mestu 1991. godine, a do tada su srpski školarci nastavu pohađali u obližnjem selu Radivojcu, u školi koja je u to vreme nosila naziv „Boro i Ramiz”. Danas u Radivojcu živi samo albansko stanovništvo, dok je Klokot mešovito srpsko-albansko selo. S. I.

Podeli na: