уторак, 30. маја 2023. | 00:07
Најновије вести

Испред Храма Светог Саве запаљен бадњак

Традиционално паљење бадњака на Бадњи дан организовано је данас око 16 часова испред Храма Светог Саве у београдској општини Врачар у присуству свештенства Српске православне цркве (СПЦ) и мањег броја верника.

 

 

Слика испред Храма је другачија него ранијих година, када је готово читав плато био испуњен верницима, ове године ситуација у вези са вирусом корона број верника је потпуно смањила.

Верници који су ипак одлучили да дођу испред Храма придржавали су се епидемиолошких мера и већина је носила маске.

Бадњак је освештао митрополит дабробосански Хризостом, који после смрти патријарха Иринеја председава Синоду СПЦ.

Хризостом је пожелео верницима срећно Бадње вече и сутрашњи Божић, уз традиционални поздрав “Мир божији, Хирстос се роди”.

Позвао је грађане да се радују и веселе Божићу и поручио им да не дозволе да туге и невоље, у којима се тренутно налазимо, покваре најрадоснији хришћански празник и весеље.

“Божић је прилика да све те невоље одагнамо од себе и дамо себи више радости и весеља у нашим домовима, породицама, народу и нашој цркви. Победићемо све, милошћу и благословом божијим, јер Бог је дошао да буде с нама и зато се радујмо и вечерас и сутра и све наредне дане”, рекао је Хризостом.

Православни верници у Србији данас славе Бадњи дан када се у храмовима и домовима пале бадњаци и служе повечерја уочи најрадоснијег хришћанског празника – Божића.

Подели на: