Најновије вести

Ј.Јоксимовић: Лајчак није добио лак задатак

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, оцењује да специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак који најављује посвећеност наставку дијалога није добио лак задатак и додаје да у тренутним околностима и даље немогуће обновити дијалог у пуном капацитету јер је у међувремену у Приштини дошло до пада Владе Аљбина Куртија.

 

Али,Јоксимовић у писаној изјави за Т а н ј у г наводи да је значајно да чујемо јасан став ЕУ и Лајчака о принципима будућег дијалога и темељној размени мишљења о до сада постигнутом у дијалогу, пре него што се уопште створе потребни и довољни услови за разговоре о постизању Свеобухватног споразума о нормализацији.

Министар наглашава да се Београд понаша одговорно, прати ситуацију и додаје да се и председник Александар Вучић чуо телефонски са Лајчаком.

“Верујем да је председник Лајчаку изложио јасно наше позиције по питању неспроведених обавеза од стране Приштине, чиме ће се свакако Лајчак као представник ЕУ медијатора бавити”, наводи Јоксимовић.

Пре три дана навршило се седам година од потписивања Бриселског договора, а Јоксимовић упитана да прокоментарише шта је ЕУ за то време показала и шта би сада могла да понуди у наставку дијалога и тражењу коначног решења, каже да имамо резултат који у извесном смислу одражава неуспех заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ као гаранта и медијатора да обезбеди да се потписано спроведе.

На Бриселски споразум свој потпис је ставила и тадашња висока представница Кетрин Ештон, подсећа Јоксимовић и додаје да је тиме тај споразум постао део Заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ.

“Приштина је поред бројних других неконструктивних потеза, увела и царинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ и прекршила регионални споразум ЦЕФТА”, истиче Јоксимовић.

Додаје да је зато значајно да чујемо јасан став ЕУ и Лајчака о принципима будућег дијалога и темељној размени мишљења о до сада постигнутом у дијалогу, пре него што се уопште створе потребни и довољни услови за разговоре о постизању Свеобухватног споразума о нормализацији.

Подели на: