nedelja, 02. oktobra 2022. | 20:38
Najnovije vesti

Jedino zločini protiv Srba nisu kažnjeni

Predstavljen dokumentarni film „Stradanje – Kosovo i Metohija“ Ranka Đinovića u Medija centru u Beogradu. Kao što žrtve imaju ime, tako ih imaju i zločinci i ona su ispisana na više od 17.000 prijava. – Nigde u svetu zločini ne zastarevaju, a svaka država čuva dokumentaciju i sprovodi pravdu, rekao je istoričar Miloš Ković. – Zločini su se  dogodili za vreme boravka misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji, istaknuto  u filmu

 

Ranko Đinović, pesnik sa Kosova i Metohije (Đakovica) ostvario je drugi dokumentarni film o zločinima nad  srpskim narodom na Kosovu i Metohijikoji pod naslovom „Stradanje – Kosovo i Metohija“ u kome su prikazani autentični događaji o stradanju Srba u južnoj srpskoj pokrajini. Njegov prvi dokumentarni film poznat po nazivu „Univerzum bola“ takođe govori o stradanju Srba na Kosovu i Metohiji. Novi film je prošle nedelje predstavljen u Medija – centru u Beogradu, a posle  projekcije na prigodnoj konferenciji za novinare pored autora publici su se obratili i gosti: predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović koji je, kako je rečeno, najzaslužniji za ostvarenje ovog filma,  pukovnik u penziji Stevan Đurović, istoričar profesor dr Miloš Ković i Jugoslav Petrušić.

Svedočanstvo o genocidu nad  Srbima

Potresan  dokumentarni  film “Stradanje – Kosovo i Metohija”, pesnika Ranka  Đinović u 32 minuta sadrži događaje, dokaze i svedočanstva o višedecenijskom stradanju Srba i nealbanaca na KiM. Đinović je i u ovom filmu podsetio na separatističke demonstracije u Đakovici marta 1998, monstruozne  zločine Ramuša Haradinaja i njegovih “saboraca” na Radonjićkom jezeru, ubijene žeteoce u Starom Grackom, ali i na potresne trenutke posete proteranih Srba razrušenim grobljima, svetinjama i kućama, sve do scene kada šarplaninac prepoznaje svog pravog gazdu, izgnanog Srbina, prilikom posete Drsniku 2006. godine.

U filmu se takođe kaže da su se svi ti zločini dogodili za vreme boravka misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji. Film podseća na stratišta i logore u kojima su mučeni Srbi, u Likovcu, Klečki, Mališevu, Jablanici, Glođanu, Štimlju, Volujku, Belaćevcu i drugim mestima. A takođe i na preko 225 000 proteranih Srba, preko 1200 otetih i kidnapovanih,  i 3200 ubijenih pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srbije. -U Đakovici je pre NATO – agresije živelo 12 000 Srba, a danas je Đakovica za Srbe zabranjen grad. Đakovička crkva Presvete Bogorodice koja je bila do temelja srušena danas je obnovljena, rekao je Đinović u filmu „Stradanje – Kosovo i Metohija“.

Radonjićko jezero – trajan dokaz

– Ovo je film koji čuva istinu, delić onoga što se širom Kosova i Metohije dešavalo posle Drugog svetskog rata do dan-danas. U njemu smo videli najcrnju stranu ljudske prirode, bestijalnost, monstruozne zločine, odnos Albanaca prema živim i mrtvim Srbima, prema srpskim svetinjama i kulturno-istorijskim spomenicima. A, važan je zato što o ovim zločinima moramo govoriti, pogotovu sada kada Specijalno tužilaštvo istražuje zločine OVK i kada međunarodna zajednica, konačno, mora progovoriti jezikom istine. Ovo je rekao Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, posle projekcije dokumentarnog filma “Stradanje – Kosovo i Metohija”  Ranka Đinovića u beogradskom Medija – centru.

 

NIJE ZA MLAĐE OD 18 GODINA

– Neke kadrove sam snimio sam, neke dobio od prijatelja, neke od vladine Kancelarije za nestala lica – rekao je Đinović. – Film nije za mlađe od 18 godina, ali jeste za mlade. Da se na pola sata ostave društvenih mreža i da pogledaju šta se našem narodu decenijama dešavalo na samo 350 kilometara od Beograda, rekao je autor dokumentarnog filma „Stradanje – Kosovo i Metohija“ RankoĐinović.

 

Naglašavajući da Srbija i porodice žrtava neće dozvoliti da se njihovo stradanje zaboravi, Odalović je dodao: – Važno je da se vrati nada da će zločinci iz OVK odgovarati za svoja nedela. To je i odgovornost međunarodne zajednice, jer su se brojni zločini nad Srbima dogodili u vreme mandata međunarodnih snaga na KiM. Odalović je takođe naglasio da je sve ovo što prikazuje Đinovićev film samo mali deo zločina nad Srbima i da jedino zločini protiv Srba nisu kažnjeni.- Sve je ovo merljivo, sve je ovo proverljivo. Ovaj film o Radonjićkom jezeru je jedan od retkih dokaza i to stratište mora biti trajno pominjano, ali kada smo ga dali u svet, to tada nije videlo svetlost dana, istakao je Odalović.

Nemamo pravo na odricanje od istine

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, istoričar dr Miloš Ković, rekao je da je Đinovićev film dragocen dokument o genocidu nad Srbima u 20. veku  i da je 20. vek  vek – genocida.

– Kao što žrtve imaju ime i prezime, tako ih imaju i zločinci čija imena su ispisana na više od 17.000 krivičnih prijava – rekao je Ković. – Nigde u svetu zločini ne zastarevaju, a svaka država čuva dokumentaciju i sprovodi pravdu. Nemamo prava na deprimiranost i popuštanje, niti da se odričemo istine, jer pitanje Kosova i Metohije je pitanje osnovnog ljudskog morala i smisla naše istorije. Pukovnik u penziji Stevan Đrović je podsetio na genezu projekta „velika Albanija“ istakavši da je to projekat velikih sila. Potom je kratko govorio o šiptarskim kačacima Azema Bejte i balistima Šabana Poluže uz opasku  „neprijatelj je  onoliko jak koliko smo mi slabi“.

 

SB UN – MESTO ZA TRAJNO REŠENJE ZA KiM

Na novinarsko pitanje za komentar o izjavi šefice diplomatije EU Federike Mogerini da sporazum Beograda i Prištine mora da prođe Savet bezbednosti UN, predsednik Komisije za nestala lica Vlade RS Veljko Odalović je rekao: Mogerinijeva je rekla istinu, jer je, iako devastirana, Rezolucija 1244 živa i nju može da promeni samo SB UN. To je i jedino mesto gde se može doneti trajno rešenje za KiM koje garantuje mir i stabilnost, a istovremeno i telo u kom Srbija ima vrlo ozbiljne partnere.

 

Jugoslav Petrušić (rođen u Medveđi) je, napomenuvši da su mu u Peći ubijeni baba i deda koji su imali 84 i 86 godina, rekao da je bio na brojnim ratištima u svetu u Vijetnamu, Libiji, Siriji, Iranu, Iraku…  da se Kosovo samo istinom brani i da „njima ovde treba da se sudi“. – Sudbina otetih na Kosovu zavisi od toga koliko ćemo biti uporni da nateramo te duge zemlje koje su danas švatile da se radi o ljudima koji se isključivo bave terorizmom, da nam ustupe, pomognu i daju  dokumenta, odnosno da nam njihovi sugrađani,  Albanci, Srbi, ma ko bili, da nam pomognu da ove teroriste oteramo i vratimo što je naše. Znači i zapadne i istočne zemlje da nam pomognu. OVK je samo jedna od frakcija koja je učestvovala u ratu. Strane agenture to dobro znaju… Krajnje je vreme da švate da smo mi jedini narod na svetu koji je zaštitio Albance na svojoj teritoriji, i ako su se oni odali terorizmu… I njima je nestalo dve i po hiljade ljudi, rekao je Petrušić.

Slavica Đukić

Podeli na: