СРЕТЕЊСКИ ОРДЕН ЛИСТУ “ЈЕДИНСТВО”

Поводом Сретења -Дана државности Републике Србије председник Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима , институцијама и удружењима у области културе, медицине, привреде, спорта , спорта, науке, дипломатије…

 

Председник Србије је обраћајући се присутним рекао да ће Србија постојати и опстајати заједно са својим народом и да се никада неће стидети српског рода истакавши да Србија расте и осваја нове вредности.  
Орден Републике Србије на ленти добио је председник Чешке Милош Земан. Књижевник Петер Ханке је добио је добио орден Карађорђеве звезде првог степена. Лист “Јединство ” одликовано је Сретењским орденом трећег степена. Образлажући одликовање истакнуто је да Јединство најстарија информативна и културна институција на Косову и Метохији да је за протеклих 75 година било и остало центар око кога се окупљају сарадници на српском језику- Срби, Црногорци и Горанци. Наведено је такође да је по доласку међународне заједнице на Косово и Метохију новинари и медијски радници “Јединства” прогнани из својих редакција , а имовина “Јединства” узурпирана и покрадена, те да су упркос свему новине наставиле да излазе.
Одликовање листа “Јединство” поздрављено је бурним аплаузом а директор “Панорама ” -Јединство Светозар Влаховић по примању признања је рекао,
“Посебно ми је драго што ово одликовање долази на Дан државности Републике Србије , јер за нас са КиМ, где је угрожен не само језик и писмо већ и територија и српски народ свако присуство државе Србије буди наду у опстанак .Новинари Јединства немају лагодну новинарску задаћу јер су свакодневно одлазећи по терену и сведочећи истину о српском народу изложени опасностима.

Ова значајно одликовање на овај, за нас свети дан, је подстрек да истрајемо на задатку очувања српског језика и писма и преношењу истине о догађајима у нашој покрајини”- нагласио је Влаховић.
Р. К.

Подели на: