subota, 01. oktobra 2022. | 22:58
Najnovije vesti

Jednogodišnji “rat” između Tačija i Haradinaja

Tokom proteklih deset meseci kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj sukobili su se oko ideje za pomeranje granice, u sklopu eventualnog sporazuma Beograda i Prištine. Njihovo neslaganje traje i danas, i to pred godišnjicu kada je pokrenuta, ali nije nastavljena završna faza dijaloga i skup u Parizu.

 

Iako je Tači odlučan u ideji o korekciji granice, pripajanja “preševske doline” Kosovu, Haradinaj se snažno tome protivi, što je izazvalo “verbalni rat” između dva politička lidera Albanaca, nekada i vođa bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Neslaganje je na videlo izbilo u junu prošle godine kada je počela završna faza dijaloga i kada je Tači prvi put u javnosti objavio ideju o korekciji granice.

Haradinaj je odmah reagovao protiv te ideje, tvrdeći da bi promene granica mogle dovesti do novih tragedija na Balkanu.

Haradinaj je nedavno naglasio da je ideja o pomeranju granica “sahranjena”, kritikujući, ne samo Tačija, već i evropsku komesarku Federiku Mogerini, za koju kaže da je zagovornica teritorijalnih promena i da je o tome pregovarala iza kulisa zvaničnih susreta u Briselu.

Podeljeni, Tači i Haradinaj očekuju samit u Parizu, početkom jula, a opozicija i politički analitičari u Prištini primećuju da će to oslabiti prištinsku poziciju u procesu dijaloga.

Poslanik “Samoopredeljenja” Ismajl Kurteši za odnos Tačija I Haradinaja kaže da je to “rat koji je u toku”.

“Predsednik se koristi da nametne svoje pozicije, a premijer ignoriše svoj stav o granici. Mislim da premijer ne bi trebalo da menja svoju poziciju”, naveo je Kurteši.

Sa druge strane, analitičar Agron Haljitaj rekao je da u Prištini ne mogu sebi da priušte ulazak u “vruće područje” sa kontradiktornim stavovima.

“Ne samo Tači i Haradinaj, već i svi politički lideri treba da dođu do jedinstvenog stava o konačnom sporazumu sa Srbijom. Polarizacija političkog spektra šteti državi Kosovo. Pozivajući se na njihove stavove, Tači i Haradinaj nisu pokazali da su spremni za dogovor. Stoga se očekuje da će ih pariski samit dočekati sa takvim pozicijama”, ocenjuje Haljitaj.

Podeli na: