субота, 13. августа 2022. | 15:03
Најновије вести

Јевтић: Мислим да смо дошли до тренутка да је наш опстанак угрожен

Председник Општине Штрпце Далибор Јевтић рекао је за РТС да Срби не желе да учествују у институционалном насиљу над Србима. Одлуке власти су до те мере опасне да угрожавају наша људска права, криминализовани смо, угрожени смо институционално и на сваки други начин, рекао је Јевтић.

 

Ситуација на Косову и Метохији је никада тежа када је реч о положају спрског народа, рекли су представници Срба из јужне покрајине после јучерашњих састанака у Београду. На делу је, кажу, инстуционално насиље и кршење основних људских права.

Председник Општине Штрпце Далибор Јевтић је у разговору за РТС рекао да је већ дуже време у приштинским институцијама и да се залагао за такав вид борбе за бољи положај Срба, али да је ситуација сада толико озбиљна да сматра да из тих институција Срби треба да изађу

“Ситуација је драматична, под притиском смо. Одлуке власти су до те мере опасне да угрожавају наша људска права, криминализовани смо, угрожени смо институционално и на сваки други начин”, навео је Јевтић подсећајући на хапшења Срба због наводне корупције и упаде у њихове куће.

На питање какав ефекат планирају да остваре изласком из приштинских институција, Јевтић је рекао да не желе да учествују у ономе што је институционално насиље над Србима.

“Јесте председник у праву када пита шта ћемо дан после, али дан данас и дан јуче није добро, свих претходних дана није добро”, рекао је Јевтић.

Истиче и да мора да се узме у обзир и како ће то утицати на Београд и живот у централној Србији.

“Нећемо да будемо себични у односу на живот у централној Србији. Ово је први пут да се нисмо сложили са председником”, рекао је Јевтић.

Додаје, ипак, и да само Вучићу верују: “Вучић је инсистирао да морамо бити мудри, да хладније главе донесемо длуку, све околности да сагледамо. Неко би наше иступање искористио за додатни притисак на Вучића и Београду и то се онда односи на Београд и живот у централној Србији. Ми смо, као представници Срба и држава Србија учинили све да до овога не дође. Сада је питање шта Приштина треба да уради”.

Срби угрожени иако их има у полицији
Далибор Јевтић подсећа да је реч и о изласку Срба из полиције и судства.

“Чак и у том сегменту се не поштује оно што је у законима на Косову, да Срба треба да буде 10 одсто, а сада је око четири одсто у односу на број Албанаца”, навео је председник општине Штрпце додајући да не смеју да дозволе да буду у институцијама само да би могло да се каже да има Срба.

Сматра да је безбедност већ сада угрожена, иако Срба има у полицији и судству.

“Мислим да смо дошли до тренутка да је наш опстанак угрожен. Ако неко у 21. веку коришћењем иснституција хапси Србе без доказа, упада у куће, не да да се гласа, онда је питање ‘а каква је безбедност данас'”, рекао је Јевтић.

Подсећа и да су у претходном периоду разговарали са свима са којима је требало.

“Оно што смо ми радили је демократски начин борбе за наша права, али су нам и представници међународне заједнице и Квинте рекли да су препоручили да се одрже избори, али видимо да до тога неће доћи”, навео је Јевтић.

Јевтић је најавио мирне протесте у Северној Косовској Митровици и Грачаници од петка.

“Протест којим желимо јасну поруку да пошаљемо, да нећемо да ћутимо. Главно питање је како и на који начин у будућности решавати положај Срба”, закључио је Јевтић.

Подели на: