Најновије вести

Јоксимовић: Постоји јасна визија да можемо да будемо чланица ЕУ

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је за РТС, говорећи о резултатима Самита ЕУ – Западни Балкан, да уз овај темпо реформи и оснаживање ЕУ, постоји јасна визија да можемо да будемо чланица ЕУ. Очекујем да ће Србија до краја словеначког председавања направити важан корак напред у самом процесу, истакла је Јоксимовићева.

 

Министарка Јадранка Јоксимовић је поред председника Србије била учесник и сведок у разговорима и на догађајима на Самиту ЕУ – Западни Балкан на Брду код Крања, који се одржава једном годишње и којем присуствују сви и лидери држава и лидери европских институција.

Разговор Иване Татомир Чкоњевић са Јадранком Јоксимовић
Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка Јадранка Јоксимовић је рекла да је самит послао позитивне сигнале.

“За нас је свакако он тек кроз Декларацију, у ствари, постао на неки начин обавезан да се у будућности одржава, јер су углавном државе које су заинтересоване за тему проширења а у том тренутку председавају Саветом ЕУ – што је у овом случају Словенија, и које су заинтересоване за Западни Балкан, организовале овакве самите”, рекла је Јоксимовићева.

Додаје да није било правило да се самит организује сваке године, али је то важан скуп свих 27 шефова држава или влада ЕУ и свих са Западног Балкана.

“Нас је представљао председник Вучић. Оно што је важно јесте да нема неког конкретног домета да смо дефинисали бројне кораке у европским интеграцијама. То је процес који тече својом динамиком”, рекла је министарка.

Према њеним речима, самит је показао да икао је актуелна ковид криза, миграторна и енергетска криза, коју је Вучић посебно пласирао и кандидовао као тему од интереса и за нас и цео Западни Балкан, али и Европу у целини – да је ЕУ ипак у стању да има ту врсту лидерства и визије и да четири сата шефови држава или влада говоре о Западном Балкану, односима са ЕУ, будућности процеса проширења и заједничким изазовима и начинима како да будемо јачи и отпорнији.

Ово је добро и за ЕУ и за нас са Западног Балкана и да се показало лидерство које је дуго недостајало ЕУ у погледу заједничке визије будућности јер ми сви живимо близу једни другима, то су летови три сата до најудаљеније дестинације у ЕУ, каже Јоксимовићева.

Увек постоје земље које су скептици
Како каже, ово је позитиван сигнал и није пренебрегнуто оно што су неке земље можда имале као идеју – да се не прича о проширењу већ о партнерству.

“Увек постоје земље које су скептици, то није ништа ново, нити за Србију. Постоје земље – није умесно да их ја као министар за европске интеграције именујем. Знамо које су то земље и оне имају неку врсту традиције скептицизма према политици проширења, каже Јокисмовићева.

Како каже, идеја је била њихова да се прича о партнерству, како можемо да сарађујемо, а не само о политици проширења.

“Не можемо да причамо о односима нашим са ЕУ без приче о европским интеграцијама и политици проширења, јер смо сви у региону у различитим фазама интеграционог процеса. Србија и Црна Гора су у узнапредовалој фази, Северна Македонија и Албанија чекају почетак отварања преговора, то је дубоко и високо политичко питање”, каже министарка.

За нас је то стратешко опредељење и реформски курс, како онда да не причамо о проширењу, потврђена је политика проширења као важна и чињеница да је Западни Балкан окренут
ЕУ, али и да ће ЕУ паралелно радити на свом јачању капацитета за приширење, што није представљено као услов већ као паралени процес, што је у реду, сматра Јоксимовићева.

Словеначки предлог за регион није прошао
“Мало смо погрешно интерпретирали то. Одредница 2030. која на крају није прошла, не би се односила на Западни Балкан као пакет, нема пакета, нова методологија је јасна око тога да свако напредује онолико колико напредује у реформском процесу”, истакла је она.

Немам ту врсту апсолутно ни неке дипломатски нужне скромности да кажем да Србија предњачи у потпуно бројим и преовађујућим областима које су важне за европске интеграције и политичким критеријума и економским критеријумима и отпорностима које се траже, што смо потврдили кроз пандемију, рекла је она.

Морам да памтим све и да знам оно на чему се ЕУ изградила, а то су њена документа, 2018. овде је дошао Жан-клод Јункер и донео стратегију кредибилног проширења ЕУ на Западни Балкан, тада је споменута 2025. за Србију и Црну Гору, рекла је она.

Подвлачи да су то документа, али то није било обећање него ако урадите свој део посла и ако ЕУ буде спремна, то је била нека могућност.

“Не бих толико о годинама, наслушали су се наши грађани од 2000. да ћемо постати чланица од неких неодговорних влада и 2007, 2009. и 2010. не радимо лицитирање са годинама. Уверена сам да у наредних неколико година уз овај темпо наших реформи и уз оснаживање саме ЕУ постоји јасна визија да можемо да будемо чланица, то је идеја добра и за нас и за ЕУ”, каже она.

Чекамо извештај Европске комисије
Јоксимовићева каже да иде редовни годишњи извештај о напретку, требало би да буде крајем октобра, око 20. октобра.

“Очекујем да извештај евидентира на кредибилан, веродостојан и чињенично заснован начин шта је све Србија урадила, а урадило смо пуно и у области владавине права, биће апострофирана област правосуђа, уставних амандмана, борба против корупције, борба против организованог криминала, медијска стратегија, уопште тај део слобода у друштву и владавини права који се посебно акцентује”, каже министарка за европске интеграције.

“Истовремено, спремили смо све критеријуме за отварање два кластера – кластер 3, инклузивни раст и компетитивност, где има девет поглавља, и кластер 4 – зелена агенда и одржива повезаност, где има четири поглавља – све смо спремили. Очекујем да тај извештај нотира све што је урађено, потпуну спремност и активан приступ Србије методологији – директно укључивање председника, премијерке и свих ресорних министарстава много снажније у процес, што је и захтев нове методологије”, истакла је Јоксимовићева, додајући да то мора да буде вредновано.

“Очекујем да ће Србија до краја словеначког председавања направити важан корак напред и у самом процесу, а што се тиче самита, мислим да су и на самиту преовладале позитивне оцене о Србији уз велика очекивања да убрзамо реформе”, закључила је Јоксимовићева.

Подели на: