Најновије вести

Јоксимовићева тражила од ЕК пренамену ИПА за коронавирус

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упутила је званично писмо Комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Оливеру Вархеију са молбом да Европска унија омогући пренамену неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у циљу предузимања мера за превенцију и сузбијање последица епидемије коронавируса у Републици Србији.

 

У писму су наведене основне мере и активности које Србија предузима да спречи даље ширење вируса, пружи адекватну негу свим зараженим грађанима а нарочито старијим лицима, те да у што већој мери санира и сузбије даље последице епидемије.

“Ова средства која би у договору са Европском комисијом (ЕК) била прецизирана, биће намењена пружању подршке националним институцијама и органима ангажованим у борби против ширења епидемије и ефективног одговора на њене последице по грађане и друштво Србије”, нагласила је Јоксимовићева.

Истакла је да Влада Србије активно ради на коришћењу свих доступних финансијских и других средстава и капацитета.

Истакла је да ће европске земље чланице, кандидати и потенцијални кандидати, само заједно и исказујући истинску европску солидарност, моћи да одговоре на овај глобални изазов.

Подели на: