utorak, 06. decembra 2022. | 08:28
Najnovije vesti

Još 7 preminulih i 372 novozaraženih, najduži policijski čas počinje u 17.00

Srbija ulazi u sedmu nedelju epidemije. Koronavirusom zaraženo je ukupno 5.690 osoba, a preminulo je 110. Najteža situacija je na jugu Srbije, ali je, kako kažu lekari situacija pod kontrolom. U 17.00 počinje zabrana kretanja koja će trajati do utorka u 5.00.

Do 15 časova 17. aprila, u Srbiji je registrovano ukupno 5.690 slučajeva koronavirusa. Od poslednjeg izveštaja testirano 3.094 osoba, od kojih je 372 pozitivno.

Preminulo je još sedam osoba, dve osobe ženskog i pet muškog pola.

Hospitalizovano je 3.765 osoba, od kojih je 122 na respiratorima.

Među zaraženima koronavirusom je i 616 zdravstvenih radnika.

Testirano ukupno 32.566 osoba.

Procenat smrtnosti je 1,93 odsto, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

Nema obolelih u centru u Trbunju
Ponovljeno je testiranje uzoraka štićenika centra za ometene u razvoju Trbunju kod Blaca, i rezultati pokazuju da niko od štićenika nije oboleo.

U tom centru zaraženo je 20 zaposlenih.

“Tamo su naložene karantinske mere. Danas su tamo bili i ruski epidemiolozi, Trbunje i Blace su pod posebnom prismotrom. Kuršumlija, Žitorađa i Prokuplje su pod kontrolom. Ruski stručnjaci dezinfikuju sutra celo Blace”, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Novi brojevi telefona za informisanje o stanju zaraženih u Nišu
Krizni štab za Nišavski i Toplički okrug je tokom jučerašnjeg dana, zbog primedbi građana da teško dobijaju informacije o pacijentima koji su hospitalizovani, odredio više brojeva telefona putem kojih građani mogu da se informišu o stanju najbližih koji su u kovid ili privremenim bolnicama u Nišu.

Brojevi telefona su na zvaničnom sajtu Kliničkog centra i sajtu grada.

Usmeno će zdravstveni radnici svakog dana od 13 do 14 sati ispred klinika – za pulmologiju, anesteziologiju, infektivne bolesti i fizikalnu medicinu saopštavati podatke, a ispred Novog Kliničkog centra od 15 do 17 sati.

Uskoro počinje konferencija
Očekuje se početak konferencije za medije na kojoj će Krizni štab objaviti nove informacije o epidemiji koronavirusa.

Prvi slučajevi zaraze pojavili su se u Ljigu. Muškarac koji je došao iz inostranstva, koji je nulti pacijent u opštini Ljig, hospitalizovan je u bolnici u Valjevu.

Proizvodnja leka hlorokin, koji se koristi u lečenju koronavirusa, počela je u Srbiji, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić.

Danas je počela kampanja za doniranje krvne plazme izlečenih, a premijeka Ana Brnabić pozvala je sve koji su pobedili koronavirus da pomognu u lečenju obolelih i spasu živote.

U bolnici “Dragiša Mišović” hospitalizovano je više od 300 obolelih od koronavirusa, a u toj bolnici dogodila se lepa stvar – lekari pod skafanderima spasili su život jedne bebe.

Zbog praznične kupovine prodavnice i danas rade do 16 sati, a u 17 počinje najduža zabrana kretanja i trajaće do utorka u 5 ujutru. Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je za RTS da je snabdevenost prodavnica više nego dobra.

Danas i u ponedeljak nema nastave na daljinu na programima RTS-a zbog predstojećih uskršnjih praznika, tako da će osnovci i srednjoškolci, spojeno sa vikendom, imati pauzu od četiri dana. Emitivanje časova nastavlja se u utorak, 21. aprila.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za Blic da ove godine neće biti vraćanja u školske klupe za proces redovne nastave. Raspust praktično počinje krajem maja, kada se završava redovna nastava, koja je ovog puta tokom vanrednog stanja bila onlajn.

Podeli na: