уторак, 07. фебруара 2023. | 03:53
Најновије вести

Канцеларија за КиМ осудила задржавање екипе РТС-а на Јарињу

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије осуђује покушај привремених институција у Приштини да медијској екипи Радио телевизије Србије онемогуће улазак на територију покрајине.

 

О најновијем кршењу права на слободу кретања, права на слободу извештавања и информисања, Канцеларија за КиМ обавестиће администрацију ЕУ у Бриселу.

“Очекујемо од европских представника да се јасно одреде према политици забрана и рампи коју спроводе институције у Приштини и омогуће медијима из централне Србије да несметано, без притисака, малтретирања и застрашивања обављају свој новинарски задатак” , наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Како се додаје, недопустиво је да новинари било које медијске куће имају третман какав претходних дана имају медији из централне Србије који покушавају да извештавају са простора Косова и Метохије.

“Да ли овакве забране заправо служе да се спречи да истина о дешавањима на Косову и Метохији буде доступна широј јавности”, питају се у владиној канцеларији.

Канцеларија за КиМ подсећа да је ово трећи случај у низу да косовска полиција не дозвољава новинарима из централне Србије да извештавају са Косова и Метохије.

Претходно је медијским кућама РТВ Пинк и РТВ Краљево забрањен прелазак преко административне линије на Јарињу, а новинари ових редакција суочили су се са вишесатним, неоснованим проверама од стране косовске полиције, да би без образложења били спречени да обаве свој новинарски задатак.

Кроз исти третман од јуче послеподне пролазе и новинари РТС-а који снимају серијал “Право на сутра” о отетој и узурпираној имовини на КиМ, истиче се у саопштењу.

Према последњим информацијама, наша екипа и даље чека дозволу за улазак на територију Косова и Метохије.

Како нам је потврдила колегиница Светлана Вукмировић, официр за везу Дејан Павићевић у сталном је контакту са Бриселом и косовским привременим институцијама.

Задржавање екипе РТС-а на Јарињу осудило је у Удружење новинара Србије.

Подели на: