Најновије вести

Канцеларија за КиМ: Пресуда Ђокићу пример како се газе право и правда

Пресуда суда у Приштини којом је Србин Зоран Ђокић осуђен на 12 година затвора због наводног кршења обичаја рата, најфлагрантнији је пример како се на такозваном Косову газе право и правда, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

 

Донета првостепена пресуда, која је неутемељена на доказима и исказима сведока, јер ни један једини очевидац није препознао Ђокића као извршиоца дела, показује пристрасност и острашћеност судских инстанци, каже се у саопштењу.

Канцеларија подсећа да је Тужилаштво у Приштини проширило оптужницу пет дана пре изрицања пресуде Ђокићу, што је “процесно недопустиво, јер у току самог поступка није нађен ниједан доказ против оптуженог”.

Због тога се, како се истиче, “другачије не може тумачити ова срамна пресуда, него као суђење нечијој етничкој припадности, испред права и правде”.

Након одласка међународних судија из Еулекса суђења за злочине током рата на КиМ суде само локалне судије Албанци, који се не усуђују да доносе ослобађајуће пресуде против Срба, упркос свим доказима.

Овом пресудом је, додаје се у саопштењу, Ђокићу ускраћено право на правично суђење и адвокат кога је ангажовала Канцеларија за Косово и Метохију уложиће жалбу на ову првостепену пресуду.

Канцеларија очекује да правда буде задовољена и Ђокић ослобођен.

Подели на: