četvrtak, 01. decembra 2022. | 00:06
Najnovije vesti

Kancelarija za KiM: Presuda Đokiću primer kako se gaze pravo i pravda

Presuda suda u Prištini kojom je Srbin Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog navodnog kršenja običaja rata, najflagrantniji je primer kako se na takozvanom Kosovu gaze pravo i pravda, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

 

Doneta prvostepena presuda, koja je neutemeljena na dokazima i iskazima svedoka, jer ni jedan jedini očevidac nije prepoznao Đokića kao izvršioca dela, pokazuje pristrasnost i ostrašćenost sudskih instanci, kaže se u saopštenju.

Kancelarija podseća da je Tužilaštvo u Prištini proširilo optužnicu pet dana pre izricanja presude Đokiću, što je “procesno nedopustivo, jer u toku samog postupka nije nađen nijedan dokaz protiv optuženog”.

Zbog toga se, kako se ističe, “drugačije ne može tumačiti ova sramna presuda, nego kao suđenje nečijoj etničkoj pripadnosti, ispred prava i pravde”.

Nakon odlaska međunarodnih sudija iz Euleksa suđenja za zločine tokom rata na KiM sude samo lokalne sudije Albanci, koji se ne usuđuju da donose oslobađajuće presude protiv Srba, uprkos svim dokazima.

Ovom presudom je, dodaje se u saopštenju, Đokiću uskraćeno pravo na pravično suđenje i advokat koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju uložiće žalbu na ovu prvostepenu presudu.

Kancelarija očekuje da pravda bude zadovoljena i Đokić oslobođen.

Podeli na: