петак, 03. фебруара 2023. | 08:24
Најновије вести

Кнез Алберт Други од Монака сутра у посети Србији

У среду ће у званичној посети Србији боравити кнез Алберт Други од Монака, а домаћин ће му бити председник Александар Вучић.

 

Кабинет председника саопштио је да је у 11.15 предвиђена церемонија свечаног дочека испред Палате “Србија”, након чега ће Вучић и кнез Алберт Други имати тет-а-тет састанак.

Уследиће пленарни разговори делегација Србије и Кнежевине Монако предвођени председником Вучићем и кнезом Албертом Другим.

Кнезу Алберту ће бити додељен Орден Републике Србије на ленти.

Посета принца Алберта Другог од Монака одудара од уобичајених посета званичника из света Србији, не због споразума о сарадњи који ће бити потписан, већ због личности госта, главе кнежевине, али и сина незаборавне Грејс Кели и принца Ренијеа, којег је јавност навикла да виђа не само у званичним приликама и пословима, већ и на црвеним теписима и дворовима европских династија.

Владар Монака, наиме, потиче из једне од најпознатијих, најстаријих и најутицајнијих краљевских породица Европе, која већ деценијама привлачи пажњу целог света и чија се имовина процењује на неколико милијарди америчких долара.

Породица Грималди је уједно и једна од најпознатијих светских краљевских фамилија, одмах након британске и сматра се да има много већи утицај на политичкој сцени, него што се то на први поглед види.

Оснивач династије је дипломата из Ђенове Грималдо Канела, чији су наследници били на власти у Монаку до средине 18. века, након чега је презиме проширено на Матињон Грималди.

Огранак те породице Полињак Грималди сада је на власти и основао га је Реније Трећи 1949. године, отац принца Алберта Другог.

Кнежевина је постала појам аристократије и гламура, пре свега због чињенице да је њен члан 1956. године постала једна од најлепших глумица, добитница Оскара Грејс Кели, која се тада удала за кнеза Ренијеа Трећег и са њим добила троје деце – Каролину, Алберта Другог и Стефани, чији се сваки корак, такође, помно пратио у светској јавности.

Монако – друга најмања држава на свету
Кнежевина Монако налази се 15 километара од Нице и недалеко од границе Француске и Италије, а многи је сматрају и центром Азурне обале.

После Ватикана, то је најмања држава на свету, али важи и за једно од најскупљих места.

Две трећине становништва чине милијардери и милионери из целог света, пре свега због пореских олакшица.

Кнежевина је позната и по Великој награди Монака која се одржава у оквиру турнеје Формуле 1
Кнежевина је позната и по Великој награди Монака која се одржава у оквиру турнеје Формуле 1
Сама држава простире се на 2,02 квадратна километра, има седам квартова и у њој живи око 40.000 становника, од којих је отприлике четвртина аутохтоно становништво, а њени најпознатији становници су чланови кнежевске породице.

Иако је званични језик француски, користе се и италијански и енглески, док се монегашки језик, који је микс француског, италијанског и аутохтоног дијалекта учи у школама као обавезан језик.

Мада кнежевина није део ЕУ, са њом је повезана преко Француске, а и званична монета јој је евро.

Главна привредна грана Монака је туризам, а најпознатији њен део је Монте Карло, где се налазе чувене коцкарнице.

Кнежевина Монако позната је и по тркама Формуле 1 и познатом тениском турниру из Мастерс 1000 серије.

Подели на: