subota, 10. decembra 2022. | 02:48
Najnovije vesti

Knjiga dokument i svedok pred istorijom

Petar B. Jakšić – knjiga „Kosmet – Lipljan – Prizori nepojmljivog stradanja“

Autor je na vrlo uverljiv način obuhvatio stradanje i zločine nad Srbima iz Lipljana, Starog Gracka i Vrela u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, zatim za vreme, neposredno posle ovih ratova, kao i NATO agresiju na Jugoslviju
Od kada se i Srbija nalazi u vanrednom stanju i policijskom času usled pandemije virusa korona, mnogi događaji su odloženi. Za četvrtak 19. marta u Crkvi Svetog Marka u Beogradu bila je planirana promocija knjige „Kosmet – Lipljan – Prizori nepjmljivog tradanja“ Petra B. Jakšića, dugogodišnjeg direktora prištinskog „Jedinstva“ ali je iz pomenutih razloga odložena. Donosimo ipak, prikaz knjige ovog marljivog stvaraoca.
Petar B. Jakšić, rođen u selu Vrelu kod Lipljana, objavio je ove godine svoju petu knjigu koja nosi naslov „ Kosmet – Lipljan Prizori nepojmljivog stradanja“ u izdanju Kulturno – prosvetne zajednice Srbije i suizdavača Javne ustanove „Panorama – Jedinstvo, Priština – Kosovska Mitrovica“. I u ovom književnom delu koje je dokumentarnog karaktera jer je potkrepljeno važnim dokumentima i faktografijom sa nabrojanom literaturom na kraju knjige, Petar Jakšić se bavi istorijografijom i životom varoši Lipljan. Knjiga je, međutim, osvežena autorovom dokumentcijom i deskripcijom brojnih događaja o stradanju Srba u opštini Lipljan tokom prošlih ratova. Ova knjiga je dragocen prilog Biblioteci „Hronike sela“ Kulturno – prosvetne zajednice Srbije koju vodi Živorad Ajdačić.

Selo Vrelo trajalo koliko i Jugoslavija

Uredništvo Biblioteke „Hronike sela“ Kulturno – prosvetne zajednice Srbije prvo podseća na značajnu činjenicu da srpsko selo, varoši i druge naseobine imaju bogatu istoriju od naseljavanja koja su počela još u XII veku. U toj, preko hiljadu godina dugoj istoriji, smenjivali su se periodi uspona i padova. Veliki privredni prosperitet postignut je u državi Nemljnjića. On je bio ispred dostignuća tadašnjih evropskih zemalja. Čak i posle nesrećne Kosovske bitke po srpski narod, srpska država pod vladavinom despota Stefana Lazarevića, a naročito despota Đurđa Brankovića, spadala je u red najbogatihih država tadašnje Evope. A to bogatstvose ogledalo u selu sa obiljem poljoprivrednih proizvoda i rudnicima. Zatim nastaje petovekovni period turskog terora i opšte devastacije i degradacije svih obliak života. Novi period nastaje krajem XVII veka novim pokretima srpskog naroda, a naročito početkom XIX veka, posle dva srpska ustanka i izvojevanja nacionalne slobode. Nastaje konačno naseljavanje i formiarnje sela i varoši, nekih sa starim ognjištima od pre 7-8 stoleđa, a i novih. Veliki materijalni i kulturni napredak učinjen je posle 1945. godine.
-Petar Jakšić, po obrazovanju profesor istorije, dobro zna šta je za nju najvažnije, pa su mu činjenice na prvom mestu. On se ovom monografijom odužuje svome kraju i otrže od zaborava sve ono što je za Lipljan, Staro Gracko i selo Vrelo na Kosmetu njegove baštine bitno, naročito za potomke ljudi koji su silom proterani sa svojih ognjišta nakon agresije NATO-a 1999. godine, naročito posle pogroma 2004. godine, kaže o nojoj knjizi Petra Jakšića, Milun Miloradović, zamenik glavnog urednika Biblioteke „Hronike sela“. Petar Jakšić ističe da je selo Vrelo Goleško sa isključivo srpskim stanovništvom, trajalo tačno onoliko koliko je trajala i zajednička država Jugoslavija. Bio je njen istorijski saputnik i na kraju sapatik. Rodilo se i nestalo kad i ona i u svemu imalo istu sudbinu.

Doprinos istorijografiji i pravdi

-U ovoj monografiji autor je na vrlo uverljiv način obuhvatio stradanje i zločine nad Srbima iz Lipljana, Starog Gracka i Vrela u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, zatim za vreme neposredno posle ovih ratova, kao i NATO agresiju na Jugoslviju. U smutnim svetskim vremenima i nakon ponovnog otimanja i okupacije Kosova i Metohije od strane Šiptara uz pomoć moćnog zapada i NATO-a, knjiga „Kosmet – Lipljan – Prizori nepojmljivog stradanja“ , autora Petra Jakšića, je značajan dokument i svedok pred istorijom i budućim pokolenjima o srpskom življu, njegovom bitisanju i trajanju na ovim prostorima, posebno o monstruoznim zločinima nad Srbima, kaže recenzent Milun Miloradović. O rukopisu ove knjige Petra Jakšića, pisao je i nedavno preminuli književni stvaralac, mr Pavle Ivanov Dželetović koji je u sveobuhvatnoj recenziji, pored ostalog, rekao da je ova knjiga doprinos da se dođe do pune istine, posebno za one slučajeve, koji su bili tabu tema. Sadržina knjige je doprinos našoj istorijografiji, kulturnoj riznici i pravdi. Stil pisanja je prikladan za sve nivoe obrazovanja. Recenzent mr Pavle I. Dželetović iznosi u recenziji o knjizi Petra Jakšića „ Kosmet – Lipljan – Prizori nepojmljivog stradanja“ da je autor zabeležio i neka čudna dešavanja u teškim vremenima. Tako na primer pominje gramzivost advokata koji je zastupao Nikolu Brkljača. -On koristi njegovo ovlašćenje i prepisuje u katastru imovinu na svoje ime. Tako svog klijenta ostavlja bez imovine. U novoj knjizi Petra Jakšića pominju se i primeri humanosti i dobročinstva kao što je slučaj Mila Zoraje.

Proučavanje srpskog sela i varoši

Značajnije proučavanje istorije srpskog sela i varoši započeto je krajem XIX veka istraživanjem Jovana Cvijića a kasnije i njegovih učenika. Između dva svetska rata nije bilo nekog značajnijeg istraživanja i hronika sela. To su činili samo pojedini entuzijasti iz ljubavi prema zavičaju. Krajem osamdesetih godina prošlog veka ta praznina se popunjava inicijativom Odbora za proučavanje sela SANU (predsednik akademik Radomir Lukić) da se organizovano otpočne sa pisanjem hronika sela i naselja. Izdavanje hronika zapošeto je 1989. godine i do sada je štampano više od 500 hronika i monografija. Od 2000. godine izdavanjem ovih knjiga bavi se „Kulturno-provetna zajednica Srbije“.

S.Đukić

 

Podeli na: