Најновије вести

Коха диторе: Без пуно наде за напредак Косова ка ЕУ

Дипломате у Бриселу су скептичне према Косову и либерализацији виза. Комбинација недостатка резултата у Приштини и недостатка воље у ЕУ, могла би да остави либерализацију визног режима на чекању. На крају би нешто могло да се помери у другој половини године, када Словенија преузима председавање ЕУ.

 

Овим резимеом приштински лист “Коха диторе” своди очекивања и могућности европског напретка Косова током 2021. године, уз констатацију да Португалија, председавајућа ЕУ у првих шест месеци није ставила проширење Уније међу своје приоритете.

Дописник “Кохе диторе” из Брисела наводи да су све важне одлуке за функционисање ЕУ донете током немачког председавања, од којих многе последњих дана, тако да Португалији не преостаје ниједан тежак задатак, осим да обезбеди правилан почетак примене одлука донетих у другој половини 2020. године.

Португалији ће приоритет да буде промоција опоравка ЕУ, почев од примене фонда “Европа следеће генерације”, од 750 милијарди евра. Затим примена европског социјалног стуба као кључног елемента за обезбеђивање успеха у климатским и дигиталним трансформацијама у ЕУ. Такође, приоритет ће бити повећање аутономије ЕУ, како би била мање зависна од других делова света, посебно у снабдевању енергијом, али и у другим аспектима.

Као део растуће геополитичке улоге ЕУ, ове године током португалског председавања ЕУ очекује јачање односа са Сједињеним Америчким Државама, као привилегованим партнером.

Португалија није ставила проширење ЕУ међу своје приоритете, али се очекује одобравање преговарачких оквира за започињање преговора о чланству са Албанијом и северном Македонијом.

“Кад год се постави питање о Косову, ЕУ само помиње процес дијалога са Србијом и помоћ коју ће ЕУ пружити Косову да се суочи са пандемијом, укључујући кампању вакцинације против коронавируса. Али чини се да је либерализација визног режима заборављена тема у ЕУ и помиње се само ако се постави питање о процесу. И одговари су увек површни, као што су били и многих претходних година, без давања икаквог обећања о временском року када би одлука могла да буде донета”, наводи дописник “Кохе диторе” из Брисела.

У другој половини, када Словенија преузме место председавајућег, западни Балкан и процес проширења могла би да учини једним од својих приоритета.

Дипломате у Бриселу кажу да је боље што на Балкану тренутно не постоје велика очекивања а може да буде неких позитивних изненађења. Много боље него очај, до којег долази када недостају резултати.

 

Подели на: