Најновије вести

Коха: На Тачијевој страни седам судија Уставног суда?

Косовски уставни суд ће поништити одлуку Хашима Тачија о давању мандата за новог премијера Авдулаху Хотију, али ће отворити пут плану за формирање нове владе без нових избора и без покрета Самоопредељење, странке која је на Косову освојила највише гласова на изборима.

 

Седам судија Уставног суда мобилизовано је да нађе аргументе за такав сценарио, преноси приштински лист Коха диторе.

Извор листа у Уставном суду изјавио је да ће декрет којим је Тачи именовао Авдулаха Хотија за мандатара из Демократског савеза бити проглашен неуставним, јер је донет без одговора Самоопредељења да предложи свог мандтара.

Међутим, пресуда изричито каже да Косово мора на превремене изборе након обарања владе. Такође ће бити пружена могућност формирања владе без странке која је победница.

Према овом извору, Уставни суд ће одредити рок од 15 дана, у оквиру којег странка којој се председник обраћа у захтеву за давање мандата, мора да предложи име кандидата за премијера или се изричито одриче овог права.

“Седам судија ради на проналажењу аргумената за то. Један је против, док један од девет судија тренутно није укључен у случај и не верујем да ће гласати, јер има здравствених проблема и подвргава се лечењу”, рекао је овај извор.

Подели на: