четвртак, 18. августа 2022. | 22:01
Најновије вести

Концерт „Просветљење“ Светислава Божића

Оркерстар и наставници Факултета уметности Приштина – Звечан на Коларцу на Савиндан. Овим концертом, оркерстар Факултета наставља промоцију Факултета у оквиру јубилеја – 45 година рада

 

На Коларчевом подијуму камерне музике у Београду, у пуној великој дворани, на Савиндан је одржан ауторски концерт професора Светислава Божића који су извели Оркерстар и наставници Факултета уметности Приштина – Звечан са гостима. Реализацију концерта помогао је Институт за српску културу – Приштина са измештеним седиштем у Лепосавићу. Овим концертом, оркерстар Факултета наставља промоцију Факултета у оквиру јубилеја – 45 година рада.

Овом приликом, на Савиндан су изведене композиције: „Просветљење“ (посвећено оркерстру), „Успаванка“, „Грачаница“ (из циклуса Византијски мозаик“), „Дечани“, и „Метохијска појања“ – кончертино за клавир и оркерстар. Наступали су солисти: Александра Трајковић – клавир, Томислав Милошевић – виола, Ђорђе Милошевић – виолончело и диригенти: Јасмина Новокмет и Раде Пејчић.

Оркерстар факултета уметности формиран је 2016. године, а чине га актуелни и бивши студенти и наставници факултета уметности Приштина – Звечан. До сада су извели неколико запажених пројеката под уметничким руководством Јасмине Новокмет. Пројекти су реализовани у Косовској Митровици. На заједничким пројектима помажу им професионални оркерстарски музичари. За потребе овог пројекта помогли су чланови Нишког симфонијског оркерстра и чланови београдских камерних ансамбала.

Аутор концерта Светислав Божић, редовни професор Факултета музичке уметности у Београду, је дописни члан САНУ и један од најзначајнијих композитора српске духовне музике засноване на православној традицији и византијском културолошком коду. Аутор је преко 200 композиција различитих жанрова, од солистичких, камерних, хорских, оркерстарских, до вокално – инструменталних. Инспирисан звуцима и простором Косова и Метохије, створио је бројна дела, од којих кончертино за клавир и оркерстар под називом „Метохијска појања“ изазива највећу пажњу.

Музика Светислава Божића извођена је у Јапану, Енглеској, Украјини, на Кипру, у Грчкој, Бугарској, Мађарској, Италији, Швајцарској, Белгији, Немачкој, Португалији, САД, Русији, у престижним концертним дворанама. Божић је добитник бројних награда као што су: Златни беочуг, Октобарска награда града Београда и Вукова награда.

С. Ђукић
Подели на: