četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:48
Najnovije vesti

Koncert „Prosvetljenje“ Svetislava Božića

Orkerstar i nastavnici Fakulteta umetnosti Priština – Zvečan na Kolarcu na Savindan. Ovim koncertom, orkerstar Fakulteta nastavlja promociju Fakulteta u okviru jubileja – 45 godina rada

 

Na Kolarčevom podijumu kamerne muzike u Beogradu, u punoj velikoj dvorani, na Savindan je održan autorski koncert profesora Svetislava Božića koji su izveli Orkerstar i nastavnici Fakulteta umetnosti Priština – Zvečan sa gostima. Realizaciju koncerta pomogao je Institut za srpsku kulturu – Priština sa izmeštenim sedištem u Leposaviću. Ovim koncertom, orkerstar Fakulteta nastavlja promociju Fakulteta u okviru jubileja – 45 godina rada.

Ovom prilikom, na Savindan su izvedene kompozicije: „Prosvetljenje“ (posvećeno orkerstru), „Uspavanka“, „Gračanica“ (iz ciklusa Vizantijski mozaik“), „Dečani“, i „Metohijska pojanja“ – končertino za klavir i orkerstar. Nastupali su solisti: Aleksandra Trajković – klavir, Tomislav Milošević – viola, Đorđe Milošević – violončelo i dirigenti: Jasmina Novokmet i Rade Pejčić.

Orkerstar fakulteta umetnosti formiran je 2016. godine, a čine ga aktuelni i bivši studenti i nastavnici fakulteta umetnosti Priština – Zvečan. Do sada su izveli nekoliko zapaženih projekata pod umetničkim rukovodstvom Jasmine Novokmet. Projekti su realizovani u Kosovskoj Mitrovici. Na zajedničkim projektima pomažu im profesionalni orkerstarski muzičari. Za potrebe ovog projekta pomogli su članovi Niškog simfonijskog orkerstra i članovi beogradskih kamernih ansambala.

Autor koncerta Svetislav Božić, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, je dopisni član SANU i jedan od najznačajnijih kompozitora srpske duhovne muzike zasnovane na pravoslavnoj tradiciji i vizantijskom kulturološkom kodu. Autor je preko 200 kompozicija različitih žanrova, od solističkih, kamernih, horskih, orkerstarskih, do vokalno – instrumentalnih. Inspirisan zvucima i prostorom Kosova i Metohije, stvorio je brojna dela, od kojih končertino za klavir i orkerstar pod nazivom „Metohijska pojanja“ izaziva najveću pažnju.

Muzika Svetislava Božića izvođena je u Japanu, Engleskoj, Ukrajini, na Kipru, u Grčkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Nemačkoj, Portugaliji, SAD, Rusiji, u prestižnim koncertnim dvoranama. Božić je dobitnik brojnih nagrada kao što su: Zlatni beočug, Oktobarska nagrada grada Beograda i Vukova nagrada.

S. Đukić
Podeli na: