sreda, 28. septembra 2022. | 07:25
Najnovije vesti

Kosačov: NATO želi da potkopa politiku vojne neutralnosti Srbije

Šef odbora za spoljne poslove ruskog Saveta federacije Konstantin Kosačov koji će danas u Beogradu učestvovati u maršu “Besmrtni puka”, a sutra u Nišu prisustvovati vojnoj paradi povodom Dana pobede, kaže da na taj način želi da u ime Rusije zahvali građanima Srbije za odnos prema toj velikoj pobedi, prazniku i zajedničkoj istoriji. Ukazuje da NATO želi da potkopa politiku vojne neutralnosti Srbije.

 

Konstantin Kosačov navodi da će sa zadovoljstvom učestvovati u maršu “Besmrtni puk” jer kako kaže, to nije ništa manje važno u poređenju sa paradom u Moskvi.

“To je naš zajednički praznik, jer su naši očevi i dedovi rame uz rame oslobađali Beograd, bivšu Jugoslaviju, Balkan, Evropu. I zato za mene, kao ruskog političara, to nije ništa manje važno u poređenju sa paradom u Moskvi”, navodi Kosačov.

Dodaje da je sa zahvalnošću primio predlog predsednika Vučića da bude danas u Beogradu, a sutra u Nišu.

Kosačov će sutra imati i odvojeni sastanak sa predsednikom Srbije, kojem lično ali i građanima Srbije želi, pre svega, da izrazi zahvalnost za odnos prema Danu pobede.

“Želeo bih da jasno potvrdim da se to u Rusiji prima sa zahvalnošću”, rekao je Kosačov i dodao da se on s velikim poštovanjem odnosi prema izboru Srbije koja je samostalno, bez ikakvog spoljnog mešanja, taj praznik učinila svojim i koja se s pravom može ponositi podvigom svojih očeva i dedova za vreme rata.

Kako kaže, za Rusiju je Dan pobede glavni praznik, praznik koji ujedinjuje naciju i ljude različitih političkih pogleda, uzrasta, profesija.

“U Rusiji znamo kako da se prema tom prazniku odnosimo i s naše tačke gledišta on treba da ujedinjuje i čovečnastvo, sve one koji ne prihvataju nacizam, koji su protiv rata, koji pamte heroje koji su spasili čovečanstvo od nacizma”, rekao je Kosačov.

Upozorava, međutim, da to nije uvek slučaj i da je, štaviše, poslednjih godina sve primetniji trend revizije istorije.

“To se pre svega radi po inicijativi onih zemalja koje su u Drugom svetskom ratu bile na pogrešnoj strani istorije”, kaže Kosačov.

Najavljuje i da će sutra sa predsednikom Vučiće razgovarati o daljem razvoju bilaterarnih odnosa, a kako kaže, dve zemlje imaju puno važnih, strateških pitanja – kao što su energtika, gas, atomska energija, visoke tehnologije, trgovina…

“Za to postoje sve mogućnosti jer Srbija ne podleže spoljnom pritisku i ne učestvuje u politici sankcija prema Rusiji koju sprovodi EU. Ubeđen sam da je to u skladu sa interesima Srbije. Želimo da podržimo Srbiju i njeno rukovodstvo u tom protivljenju spoljnom pritisku i pokušajima mešanja u unutrašnja pitanja, u suverenitet vaše zemlje”, ističe Kosačov.

Ukazuje i na to da se pritisak na Srbiju vrši i kroz određenje zajedničke projekte sa NATO-om, a sve s ciljem da se potkopa politika vojne neutralnosti Srbije.

Želimo da Srbija vidi “konjukturnu” igru svih onih koji joj dele savete i preporuke, naglašava Kosačov.

“Oni te preporuke i savete ne daju zbog Srbije, već realizuju sopstevne interese i nadam se da Srbija to odlično razume”, dodao je Kosačov.

Sa Vučićem će razgovarati i o pitanju Kosova, dodajući da zna koliko je to važno za srpski narod i koliko se time detaljno i pažljivo bavi predsednik Srbije.

“Znam da Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin imaju otvorene, prijateljske odnose i dijalog koji u Rusiji, a verujem i ovde u Srbiji, visoko cenimo”, zaključio je Kosačov.

Podeli na: