недеља, 01. августа 2021. | 06:28

КОСОВСКА МИТРОВИЦА ЛИТУРГИЈСКИ ОБЕЛЕЖИЛА ГРАДСКУ И ХРАМОВНУ СЛАВУ  – МИТРОВДАН

Свечаном литургијом исперд Храма Светог Димитрија Косовска Митровица обележила је данас храмовну и градску славу, Св. Великомученика Димитрија, у народу познатог као Митровдан.

 

 

П Празник данашњи, велики дивни празник а за нас у Митровици најсветији празник,  јер овде на овом месту имамо тај благослов да можемо увек да се молимо за спасење наше. Данас је ово наша крсна слава, сваког верника који живи у граду Косовској Митровици, данас је храмовна слава овог нашег великог лепог и светог храма – рекао је у беседи ћеститајући славу свим Митровчанима митровачки протојереј ставрофор Милија Арсовић.

– Да се радујемо том дану, да се веселимо као што нам данас Бог даде овако благословен и леп дан, да се овде у нашем храму помолимо Светом Великомученику Димитрију за здравље и спасење, за благослов, за опстанак напшег народа, за заједницу, за јединство и за сваки благослов који очекујемо од самог Господа Бога – рекао је отац Милија.

Он је подсетио да је прошло двадесет годима од када су почеле литије и да је у првим литијама било тек 20-ак људи и неколико икона, а да је у наредним годинама у литијама учествовало мноштво верника. Ове године због епидемиолошке ситуације литије кроз град нису организоване, али, како је рекао прота Милија битно је “да данас будемо у заједници, на молитви за спасење наше”.

– И милио бих Господа Бога да благодат и данашња молитва уђе у све домове овог нашега храма, нашега верног народа, да овај кад тамјана са овога брда окади цео град и буде на спасење – казао је у беседи прота Милија.

Такође је казао да је и ове године Привремени орган општине Косовска Митровица учествовао у прослави славе и да ће тај део новца употребити за потребе храма у који се сваке године улаже.

Славу свим Митровчанима у име Општине Косовска Митровица честитао је председник Привременог органа Александар Спирић.

Он је истакао да ове године Косовска Митровица градску и храмовну славу обележава  у ванредним околностима, поштујући све епидемиолошке мере. И овом приликом, испред Храма Светог Димитрија, Спирић је позвао на јединство и заједништво као услов за опстанак на овим просторима. Како је рекао, опстанку иду у прилог и многобројни пројекти Владе Србије на овом простору и Канцеларије за КиМ.

– Свима желим добро здравље пре свега, а колико смо сви посвећени томе, говори и то што данас на нама један од најважнијих дана у години, нисмо сабрани на литургији и литијама, да заједно славимо заштитника свог града, чувајући тако и себе и друге од још увек непобеђеног вируса корона. Наше наде и молитве окренуте су ка нашем заштитнику Св. Димитрију, и искрено верујемо и надамо се да ћемо следеће године у великом броју окупљени прославити овај свети дан. Наши преци су животе дали да би ми данас у миру прослављали крсне славе и чували свој културни и национални идентитет. Сва бурна дешавања кроз нашу исторју нису их поколебала, тако да и нама преостаје да следимо пут предака и трпљењем и стрпљењем покажемо да смо достојни да дочекамо и радост слободе, која нам је вирусом ускраћена, како бисмо заједно славили живот и прослављали наше светитеље. Опстанак и останак на овим просторима немају алтернативу, и зато сам поносан што и ако у нешто другачијим околностима, своје заштитнике прослављамо на својим вековним огњиштима на светој српској земљи – рекао је Спирић.

Поводом градске славе Црквена општина Косовска Митровива уручила је захвалиницу са логом храма и звоника Микану Велиновићу из Београда, некадашњем председнику Рвачког савеза Југославије, како се наводи за “чврстсу веру, за безусловну предусретљивос , свесно пожртвовање по цену сопствене штете, за његову несебичност и допринос Србима на  КиМ”

Због пандемије корона вируса, ове године су изостале и Митровданске свечаности поводом обележавања градске славе Св. Димитрија.

Поводом обележавања великог православног празника посвећеног Светом Димитрију, председник Српске листе Горан Ракић упутио је честитку свештенству Српске православне цркве, православним верницима и свим Митровчанима.

“У име Српске листе и своје лично име, свештенству Српске православне цркве и свим Митровчанима, а посебно онима који данас прослављају крсну славу Митровдан, честитам данашњи празник у жељи да га прославе у здрављу, миру, љубави и благостању“, навео је Ракић у честитки.
С.К.

Подели на: