петак, 09. јуна 2023. | 04:10
Најновије вести

Косовски уставни суд суспендовао одлуку Тачија о именовању Хотија за мандатара

До 29. маја нема избора нове косовске владе, јер је косовски уставни суд суспендовао одлуку Хашима Тачија о давању мандата представнику Демократског савеза Косова Авдулаху Хотију за формирање нове косовске владе.

 

Суспензија важи до 29. маја, одлучено је у Приштини, на седници уставног суда.

Хашим Тачи јуче је дао мандате Авдулаху Хотију да формира нову косовску владу пошто је у марту ове године изгласано неповерење влади Аљбина Куртија.

Из покрета Самоопредељење, странке која је освојила највише гласова на октобарским изборима, затражили су одлагање примене и оцену уставности одлуке Хашима Тачија.

До 29. маја уставни суд треба да донесе коначан став, да ли је косовски председник прекршио устав дајући мандат партији која је на изборима по броју освојених гласова била друга.

Тачи: Поштоваћу одлуку уставног суда
Хашим Тачи је, реагујући на одлуку уставног суда, поручио да ће поштовати ту одлуку.

“Као председник, у потпуности ћу поштовати ову одлуку. Косово већ има драгоцено искуство у поштовању свих одлука и пресуда уставног суда. Ово искуство је снажан доказ владавине закона на Косову. Позивам све политичаре и политичке субјекте да се понашају одмерено и у складу са уставом”, навео је Тачи на Фејсбуку.

Курти: Одлука уставног суда не прејудицира коначну одлуку
Премијер у оставци Аљбин Курти оценио је да одлука уставног суда не прејудицира коначну одлуку, позивајући присталице да не реагују.

Према његовим речима, влада сматра да је изрицање привремене мере у јавном интересу и да такође служи спровођењу правде.

Међутим, према Куртију, потребно је запамтити да ова суспензија не прејудицира коначну одлуку суда.

“Зато је изузетно важно да се не узбуђујемо, да останемо усредсређени на наш циљ бољег управљања ситуацијом са пандемијом коронавируса”, рекао је Курти.

Подели на: