петак, 18. јуна 2021. | 14:58

Култура у доба Короне – програм четврте недеље

Дом културе „Грачаница“ је за четврту недељу колико већ траје ограничено кретање и ванредно стање изазвано епидемијом вируса Корона припремио следећи програм културних садржаја:

 

Пред посетиоцима странице Дома културе „Грачаница“ је снимак концерта Београдске филхармоније у Грачаници.

Кроз „Четири годишња доба“ Антонија Вивалдија водиће Вас чланови камерног оркестра Београдске филхармоније који ће музиком имитирати звуке из природе, карактеристичне за свако годишње доба. Ову интерактивну музичку авантуру предводиће глумац Влада Алексић, приповедајући и причу о „чика“ Антонију.

Поред „Четири годишња доба“ Филхармоничари ће извести и неке од најпознатијих и најизвођенијих композиција које су данас неизоставни део репертоара камерне музичке сцене Моцартову „Малу ноћну музику“ и „Дивертимент“ као и „Менделсонов Октет“.

Преко наше странице обратиће вам се глумац Влада Алексић

Уторак 7. април

Омаж Зорану Јовановићу Добротину – Повратак природи

У наставку серије представљања знаменитих ликовних уметника са Косова и Метохије, и њиховог стваралаштва из фундуса Галерије Дома културе „Грачаница“, овог уторка говоримо о професору Зорану Јовановићу Добротину, графичару и сликару, највећем боему из приштинског круга ликовних уметника и једном од утемељивача Факултета уметности. Разговор ће водити Небојша Јевтић, историчар уметности и сликар Светислав Славковић Кајзер, дугогодишњи пријатељ Зорана Јовановића Добротина. Након разговора, биће приказан кратки филм настао на првој ликовној колонији “Видовдан” у Грачаници 1997. године.

Среда 8. април

Луткарска представа „Гуливер у земљи лутака“

Емитујемо луткарску представу „Гуливер у земљи лутака“ по мотивима истоименог текста чешких аутора Јозефа Пера и Леа Спачила а у адаптацији и режији Бошка Бошкова.

Радња луткарске представе се одвија у Луткову малом граду у коме живе лутке. Лутково има велики проблем са неваљалим, лењим и безобразним лутком, који се стално свађа са осталим луткама и прави проблеме. Главни јунак Гуливер покушава да уз помоћ публике помогне осталим луткама и казни Неваљалог лутка.

Преко линка ће се посетиоцима фејсбук странице Дома културе обратити глумица Марта С. Арокралаши

Четвртак 9. април

Филмови ,,Карате ратници” и ,,Џентлмен Џим” из књиге ,,52 идеална филмска викенда” режисера Милутина Петровића.

Петак 10. април

Трибина „Језик изолованих средина“

Представљање најзначајније књиге о стању, положају и употреби нашег језика „Српски језик на Косову и Метохији данас“, проф. др Митре Рељић. О делу које је настало дугим теренским истраживањем у изолованим заједницама Срба, Рома, Горанаца и дела Албанаца који у Ораховцу говоре српским језиком на трибини одржаној у Дому културе говоре проф. др Софија Милорадовић, мр Станислав Станковић, мр Живојин Ракочевић и ауторка проф. др Митра Рељић.

У књигу и трибину уживо преко наше странице увешће Вас књижевни критичар мср Жарко Миленковић

Субота и недеља 11. и 12. април

Школа балета

Викендом наставња рад Школа балета, а наставник Никола Кораћ је припремио видео лекције. Стога спремите ваше рачунаре распремите и прилагодите собу, направите пунђу, обуците трико, балет почиње!

Сви програми почињу у 18 часова на фејсбук страници Дома културе.

Подели на: