Курти и даље шаље писма, противи се Тачију

Вршилац дужности премијера Аљбин Курти послао је бројна писма разним државама, европским посланицима и независним институцијама зарад тумачења уставних питања од пада косовске владе.
То су информативна писма којима се демантује председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи после његове одлуке да заобиђе победничку странку тако што је дао мандат за састав нове владе Демократском савезу Косова.

 

На крају, Курти се обратио писмом и Одбору за спољне послове Европског парламента у којем је написао да Таћо, кога подржавају неке странке, покушава да реализује неуставни сценарио, преноси Коха.
“Преузимајуц́и иницијативу за формирање нове Владе , погрешно тумачец́и захтеве победника избора за појашњењем уставног основа о његовим поступцима и измишљањем рока који није предвиђен нигде у Уставу, председник је очигледно прекршио Устав Републике Косово*”, стоји у Куртијевом писму, који је објавила Коха.
Из кабинета премијера кажу да се ради о преписци у оквиру редовне комуникације коју имају са партнерским земљама још од избора владе.
“У неким од њих изнели смо своје ставове о питањима од националног значаја, попут дијалога са Београдом. Обавештавање партнерских држава о званичним ставовима Владе је уобичајена пракса и обавеза. Сврха ових писама је, осим одржавања комуникације, информисање наших партнера о раду Влади , званичним ставовима о питањима од посебног интереса али и информације о политичким и институционалним дешавањима у земљи. За нас је изузетно важно, али је исто тако потребно да наши партнери буду директно информисани о раду Владе Косова и о питањима која се тичу њеног делокруга”, навео је портпарол покрајинске владе у писаном одговору за Коху.
Јета Краснићи из Демократског института Косова, каже да је проблем у томе што се препискама представљају сукобљени ставови институционалних лидера, посебно по питањима од националног интереса.
Курти је такође послао писмо потпредседнику САД Мајку Пенсу, али га није представио јавности.
Након медијских извештавања, Курти је прошле недеље негирао да се жалио Пенсу на улогу амбасадора Ричарда Гренела у преговорима Београда и Приштине.
Према његовим речима, писмо је послато пре месец дана и нема никакве везе са жалбом, вец́ са појашњењем става Владе у вези са дијалогом.

Подели на: