Најновије вести

Курти: Не треба да бринемо да ће протести бити насилни

Вршилац деужности косовског премијера Аљбин Курти рекао је да на Косову има повода за протесте због многих ствари али да не би требало бринути да ће такви протести бити насилни.

 

Курти није рекао да ли ће његова странка самоопредељење организовати протесте после предстојеће пресуде Уставног суда.

“Грађани организују протестер. Исто тако и наши активисти.Не знам каква ће бити реакција људи из Самоопредељења. Морамо да прочитамо одлуку Уставног суда.Спреман сам да прихватим сваку одлуку суда која је тумачење Устава. Увек сам укључен у мирна решења, наше методе су мирне, нису насилне. Не верујем да ће бити потребе за било какве тензије или нестабилности, јер верујем у професионалност и непристрасност судија Уставног суда”, навео је Курти.

Приштински медији преносе да је Курти рекао да је његова странка удвостручила своју подршку међу бирачима и да према анкети спроведеној средином марта они имају 52 процента.

Поновио је не дели исто мишљење са свим америчким званичницима који раде на Балкану.

“Нисам на функцији да придобијем симпатије других, већ да штитим интересе косовског народа”, рекао је Курти.

Упитан о односима са америчким амбасадором Ричардом Гренелом, Курти је рекао да “Гренел имао улогу вакцине”.

“Првобитно је рекао да Косово мора да укине таксу од сто одсто на српску робу и да Србија мора да заустави кампању против косовских признања. Затим смо укинули тарифу у складу са нашим програмом и заменили је реципроцитетом са Србијом, а он нам је рекао да укинемо и то. Не могу то. Ја могу да дам САЂу било какву концесију коју они траже од Косова али не и за Србију. Знам Србију боље него амбасадор Гренел”, подвукао је Курти.

Подели на: