subota, 13. avgusta 2022. | 13:26
Najnovije vesti

Kurti: Neću upasti u Vučićevu zamku

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, čija je stranka osvojila najviše glasova na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima, izjavio je da “neće upasti u zamku predsednika Srbije Aleksandra Vučića” kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja.

 

Kurti je, u intervjuu za Juropijen Vestern Balkans, odgovarao na pitanje “zbog čega bi Srbija pristajala na bilo kakve sporazume o normalizaciji odnosa sa Prištinom bez ustupaka s druge strane”.

“Predsednik Srbije je u zadnje dve godine izradio dva stava koja predstavljaju jednu zamku. Te stavove on predstavlja kao da pravi ustupak, dok u stvari traži ustupak. Prvi stav je: ‘Hajde kažite vi meni šta možete da nam ponudite, a ja sam spreman da pričamo o svačemu, vaša imaginacija je vaš limit’. To može da znači i nacionalno ujedinjenje i promenu svih granica po Balkanu, šta god želite. To je prvi stav koji je jedna ivica jame”, izjavio je Kurti i nastavio:

“Drugi stav je ‘Ja ne mogu da priznam nezavisnost Kosova u postojećim granicama’. Taj stav sadrži dve negacije koje nisu jedna afirmacija, jer Vučić ne kaže ‘Ja ću priznati nezavisnost Kosova’, nego negira nezavisnost, negira granice, ali ne afirmiše ništa. Ja nisam od onih političara koji trče u takvu zamku.”

Kurti je, potom, “otkrio” i šta je njegova “ponuda”.

“Ja mislim da nam Srbija duguje: i za ratnu odštetu, i za sukcesiju. Srbija treba više da misli o tome, nego da oplakuje izgubljeno Kosovo, pritom uopšte ne mareći za patnje Albanaca. Mislim da je važno da se srpski establišment pozabavi introspekcijom, gde bi oni mnogo više marili o današnjem srpskom narodu nego o istorijskoj srpskoj državi”, izjavio je lider Samoopredeljenja.

“Brzina zaključivanja sporazuma ne treba da bude prioritet nad sadržajem”

Kurti je ponovio svoje stavove o “reciprocitetu sa Srbijom” i da je tek potom spreman da ukine takse na robu iz Srbije.

“Moramo dobro da se pripremimo za pregovore sa Beogradom. Naravno da bih želeo da imamo sporazum, ali brzina zaključivanja sporazuma ne treba da bude prioritet nad sadržajem i principima tog sporazuma. Mi imamo mnogo sporazuma tokom šestogodišnjeg dijaloga u Briselu, ali problem je u tome što se oni ne izvršavaju”, rekao je Kurti.

Aljbin Kurti je najavio da će “tokom prvog meseca mandata u Skupštini Kosova razmatrati stepen implementacije postojećih sporazuma”.

Kurti je podsetio da Hašim Tači razmenu teritorija zove “korigovanje granica sa bolnim kompromisom”, a predsednik Srbije “razgraničenje”:

“Kakvo korigovanje, koje greške i zašto treba da boli? Mislim da ova ideja potiče od predsednika Tačija, a on je imao dve godine da u nju ubedi građane Kosova. Taj projekat je propao, ali ideja nije. Dakle, to nije ista situacija kao sa idejom o Zajednici srpskih opština koju je sahranio Ustavni sud, već ovde govorimo o neuspelom projektu, gde ideja još nije mrtva, nego postoji”, rekao je Kurti.

Govoreći o eventualnom bojkotu svih kosovskih institucija od strane srpskih poslanika, Kurti je rekao da je “privremenih bojkota bilo i u prošlosti, ali ništa iz toga nije izašlo”.

On je izrazio mišljenje da srpski poslanici na Kosovu “znaju da mogu mnogo više da pomognu Srbima na Kosovu ukoliko budu u skupštini, nego ako ostanu van nje”.

Podeli na: