Најновије вести

Курти: Обратићемо се Уставном суду, Тачијева одлука без преседана

Вршилац дужности премијера Аљбин Курти упоредио је одлуку председника Косова Хашима Тачија, да мандат за састав нове владе повери било којој партији која обезбеди већину у Скупштини Косова, са подземљем. Курти је на ванредној конференцији за новинаре изјавио ће се поводом ове одлуке председника Косова обратити Уставном суду.

 

Председник је данас отишао у подземље. Формализација данашњих изјава завршиће на Уставном суду. Ову прилику председник је добио од челника ДДК, који су напустили сваку реч која је изречена грађанима и нама”, рекао је Курти.

Он је поновио да је Тачијева одлука неуставна и против воље градјана Косова и додао да би избори, након пандемије, требало да буду једина опција.

“Није у надлежности председника Косова да процењује интересе странака, вец́ да штити државне интересе. Оно што се десило је без преседана и озбиљно угрожава наш уставни поредак”, рекао је Курти.

Он је нагласио да су грађани на изборима 6. октобра гласали за промену и да се ствари не могу вратити уназад.

“Председнику је остало још неколико месеци и жели да ухвати последњи воз. Али последњи воз је такође побегао. Нема више возова за председника. Ови напори, ови неуставни покушаји, само угрожавају демократију на Косову, али не могу укинути вољу народа и вратити нас у време пре 6. октобра. То је немогуће”, рекао је Курти.

Подели на: