Најновије вести

Курти: Од Уставног суда очекујем тумачење, а не писање устава

Вршилац дужности премијера Аљбин Курти очекује коначну пресуду Уставног суда у вези са уредбом Хашима Тачија, и упозорава још једном да суд треба да тумачи Устав, а не да га пише.

 

Како преноси Коха, Курти је у обраћању медијима након састанка у Студентском центру рекао да “морамо да сачекамо одлуку Уставног суда и онда да говоримо”.

“Очекујем одлуку Суда у складу са чланом 112. Устава. Уставни суд треба да тумачи Устав, а не да га пише. Ни председник ни Уставни суд не могу да напишу Устав, тако да суд мора само да га тумачи”, рекао је Курти.

Коха је незванично сазнала да ће судије данас да одлучују, али да ће се до петка чекати да објаве целу пресуду.

Курти је говорио и о изјавама председника Хашима Тачија да је узурпирао место премијера.

“Ја сам вршилац дужности премијера, није ствар у описима које ми он приписује”, рекао је Курти.

На састанку који је одржао у Студентском центру Курти је још једном најавио да ће овај објекат бити затворен крајем месеца.

“Као што је синоћ најавио министар Витиа, сигурно се крајем месеца затвара карантин, јер су створени услови за победу против пандемије ковиђ19. Либерализација мера мора бити опрезна, одржавање раздаљине од најмање два метра и лична хигијена”, рекао је Курти и додао да ће се наредне недеље наставити са ублажавањем других мера и враћање у нормалу.

Подели на: