понедељак, 16. маја 2022. | 17:56
Најновије вести

Курти са Ламбрехтовом: Без узајамног признања друге тачке споразума немају смисла

Премијер привремених инсттиуција у Приштини Аљбин Курти каже да се нада да ће 13. маја бити постигнут договор са Београдом о решавању питања регистарских таблица, неплаћању струје на северу КиМ и судбини несталих особа.

 

 

На заједничкој конференцији за медије са министарком одбране Немачке Кристин Ламбрехт, Курти је рекао да је са са председником Србије у Немачкој имао радну вечеру на којој су разговарали о наредном састанку главних преговарача у Бриселу.

“Дијалог треба да резултира договором, али у центру споразума треба да буде узајамно признавање, уз друге елементе, који немају смисла без центра а он је узајамно признање”, истакао је Курти.

Кристин Ламбрехт је поподне из Београда допутовала у Приштину, такође изразивши наду да ће састаком 13. маја у Бриселу бити учињени први кораци у добрим одлукама.

“Први кораци би могли бити одлуке о међусобном признавању докумената”, навела је немачка министарка и додала да ће њена земља наставити да пружа војну подршку Приштини, углавном кроз присуство у Кфору.

Истакла је да Немачка подржава и чланство Приштине у НАТО-у и ЕУ и да ће понудити даљу помоћ у том правцу.

“Уверавам косовску страну да стојимо уз Косово и у погледу војне подршке. Остаћемо ангажовани преко КФОР-а. Наставићемо нашу посвећеност у погледу обуке Косовских безбедносних снага, како би оне преузеле своју одговорност у будућности”, рекла је Ламбрехтова.

Курти је поменуо да је са немачком министарком разговарао о подршци за чланство Приштине у међународним организацијама попут Савета Европе, у коју планирају да се ускоро пријаве.

“Са министарком одбране смо разговарали и о подршци коју сам добио од канцелара Шолца и шефице дипломатије Аналене Бербок за наше аспирације за чланство у међународним организацијама попут Савета Европе, за коју планирамо да ускоро аплицирамо, као и о либерализацији визног режима за грађане Косова”, рекао је Курти.

Подели на: