уторак, 21. фебруара 2023. | 01:51
Најновије вести

Курти се узда у помоћ ЕУ, чека се одлука Тачија и шта ће рећи САД

Подршка коју је Курти добио претходних дана од одређених утицајних политичара Европске уније, пре свега од известитељке Европског парламента за Косово Виоле фон Крамон, говори да се наставља отворено неслагање ЕУ и САД у погледу даљег развоја политичких прилика на Косову.

 

У сусрет епилогу политичке кризе на Косову, док се чека одговор на питање да ли ће председник Хашим Тачи понудити Демократском савезу Косова да формира нову владајућу коалицију или ће кабинет Аљбина Куртија остати на дужности до нових избора, политички аналитичари за Косово Онлајн износе различите прогнозе и аргументацију.

Политиколог Рамуш Тахири у изјави за Косово Онлајн наводи да је смењени премијер Аљбин Курти у претходних неколико дана показао да је отворен за сарадњу са Европском унијом, да жели наставак дијалога са Србијом, и да то значи да постаје политички зрео након изгласавања неповерења његовој влади.

“Он сада жели да обнови односе са Европском унијом и показује вољу да настави разговоре са Србијом”, каже Тахири и додаје да Курти има добре односе са ЕУ, али их нема са САД. “Сједињене државе се нису сложиле са оваквим начином укидања такси и реципроцитетом. А Курти стално говори да је Косово европска земља и да припада европској цивилизацији и да не жели да буде између политике ЕУ и САД када је у питању Косово. Међутим, ја као политиколог мислим да је Косово мала земља и утицај било које власти је слаб у односу на шире процесе”, напомиње Тахири.

Он указује да Курти до сада није имао добар наступ на међународној сцени. “Курти се није свађао само са Вучићем него и са Рамом, али чини се да је то прошлост и да Курти сада наступа као модеран политичар”, примећује Тахири.

Политички аналитичар Мазлум Бараљиу оцењује да су политичку кризу на Косову изазвале политичке партије и додаје да тиме ништа не добија ЕУ, а ни САД, јер сада немају легитимну владу од које би могао да се захтева наставак дијалога са Србојом. “Сада ствари стоје у месту, у овом тренутку нема ко да представља Косово на међународној сцени. Према законима Косова то не може да ради ова влада на дужности, а ни нека друга институција, то није легитимно”, наводи Бараљиу.

Он сматра да падом Владе Косова није добио нико од међународних фактора, односно ЕУ или САД и додаје да су земље Квинте упозоравале да не би требало изазивати политичку кризу у време пандемије корона вируса. “Не видим да су ту била нека велика размимоилажења, без обзира на стратешке и политичке интересе ЕУ и САД, тако да нико није добио. Центри моћи су били заинтересовани за овај простор и да се настави дијалог али сви су пали на испиту”, каже Бараљиу.

Бараљиу сматра и да је влада Аљбина Куртија добро обављала свој посао, што “некоме није одговарало”, и подсећа на несугласице између коалицоних партнера, Самоопредељења и Демократског савеза Косова.

“Земље Квинте је требало одмах да реагују како би се спречила ова политичка криза на Косову и неодговорно понашање политичара”, наводи Бараљиу.

Подели на: