subota, 26. novembra 2022. | 09:29
Najnovije vesti

Kurti se uzda u pomoć EU, čeka se odluka Tačija i šta će reći SAD

Podrška koju je Kurti dobio prethodnih dana od određenih uticajnih političara Evropske unije, pre svega od izvestiteljke Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon, govori da se nastavlja otvoreno neslaganje EU i SAD u pogledu daljeg razvoja političkih prilika na Kosovu.

 

U susret epilogu političke krize na Kosovu, dok se čeka odgovor na pitanje da li će predsednik Hašim Tači ponuditi Demokratskom savezu Kosova da formira novu vladajuću koaliciju ili će kabinet Aljbina Kurtija ostati na dužnosti do novih izbora, politički analitičari za Kosovo Onlajn iznose različite prognoze i argumentaciju.

Politikolog Ramuš Tahiri u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da je smenjeni premijer Aljbin Kurti u prethodnih nekoliko dana pokazao da je otvoren za saradnju sa Evropskom unijom, da želi nastavak dijaloga sa Srbijom, i da to znači da postaje politički zreo nakon izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi.

“On sada želi da obnovi odnose sa Evropskom unijom i pokazuje volju da nastavi razgovore sa Srbijom”, kaže Tahiri i dodaje da Kurti ima dobre odnose sa EU, ali ih nema sa SAD. “Sjedinjene države se nisu složile sa ovakvim načinom ukidanja taksi i reciprocitetom. A Kurti stalno govori da je Kosovo evropska zemlja i da pripada evropskoj civilizaciji i da ne želi da bude između politike EU i SAD kada je u pitanju Kosovo. Međutim, ja kao politikolog mislim da je Kosovo mala zemlja i uticaj bilo koje vlasti je slab u odnosu na šire procese”, napominje Tahiri.

On ukazuje da Kurti do sada nije imao dobar nastup na međunarodnoj sceni. “Kurti se nije svađao samo sa Vučićem nego i sa Ramom, ali čini se da je to prošlost i da Kurti sada nastupa kao moderan političar”, primećuje Tahiri.

Politički analitičar Mazlum Baraljiu ocenjuje da su političku krizu na Kosovu izazvale političke partije i dodaje da time ništa ne dobija EU, a ni SAD, jer sada nemaju legitimnu vladu od koje bi mogao da se zahteva nastavak dijaloga sa Srbojom. “Sada stvari stoje u mestu, u ovom trenutku nema ko da predstavlja Kosovo na međunarodnoj sceni. Prema zakonima Kosova to ne može da radi ova vlada na dužnosti, a ni neka druga institucija, to nije legitimno”, navodi Baraljiu.

On smatra da padom Vlade Kosova nije dobio niko od međunarodnih faktora, odnosno EU ili SAD i dodaje da su zemlje Kvinte upozoravale da ne bi trebalo izazivati političku krizu u vreme pandemije korona virusa. “Ne vidim da su tu bila neka velika razmimoilaženja, bez obzira na strateške i političke interese EU i SAD, tako da niko nije dobio. Centri moći su bili zainteresovani za ovaj prostor i da se nastavi dijalog ali svi su pali na ispitu”, kaže Baraljiu.

Baraljiu smatra i da je vlada Aljbina Kurtija dobro obavljala svoj posao, što “nekome nije odgovaralo”, i podseća na nesuglasice između koaliconih partnera, Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

“Zemlje Kvinte je trebalo odmah da reaguju kako bi se sprečila ova politička kriza na Kosovu i neodgovorno ponašanje političara”, navodi Baraljiu.

Podeli na: