Најновије вести

Курти: Тежимо смањењу увоза из Србије, предузећемо мере

Косовски премијер Аљбин Курти каже да ће предузети мере за смањење увоза из Србије, преноси Кљан Косова.

 

 

Курти је у косовској скупштини то рекао у одговору председнику Алијансе за будућност Косова Рамушу Харадињу, на питање о увозу из Србије.

На наводе Харадинаја да је увоз из Србије претња за домаће произвођаче и питања какве мере ће влада предузети с обзиром на то да се бележи раст увоза из Србије од 2020, Курти је рекао да би, ако се праве таква поређења, требало почети од 2018. године, када је, како је рекао, Харадинај био на челу владе.

“У првих шест месеци 2018. године из Србије је увезено 212,1 милион евра робе, 60 одсто више од вредности увоза у првих шест месеци ове године. Поред овог значајног смањења увоза из Србије, слажем се да би га треба додатно смањити и циљ нам је даље смањење кроз мере које ц́емо предузети”, рекао је Курти.

Косовски премијер је изнео и друге бројке, па је тако навео да у поређењу са 2018. увоз из Албаније повећан за око 38 одсто, а 80 одсто је повећан извоз у Албанију.

“Ово је наш дугорочни циљ, такође имамо вредност од 80 одсто извоза са Северном Македонијом, још једним важним савезником за нашу земљу. Имамо праву стратегију и прави пејзаж наших будуц́их трговинских односа, и морате имати стрпљења и поверења. Нисмо у последњој години мандата, вец́ у седмом месецу”, рекао је Курти.

Подели на: