sreda, 30. novembra 2022. | 18:17
Najnovije vesti

Kurtijeva vlada je po ustavu vlada u ostavci

Prema tumačenju kosovskog ustava, vlada Aljbina Kurtija, kojoj je u sredu izglasano nepoverenje je vlada u ostavci, piše prištinski Ljajmi i podseća na član 100 ustava koji to reguliše.

 

Inače, kako navodi Ljajmi, Kurti u postovima na društvenim mrežama i izjavama svoj kabinet i dalje naziva “aktuelnom vladom”, što ona po ustavu nije, dok predsednica parlameta Vjosa Osmani, jedna od tri člana DSK koja je glasala protiv izglasavanja nepoverenja Kurtijevoj vladi, još nije objavila odluku o padu vlade.

Takvo odlaganje usporava rad institucija, konstatuje Ljajmi, a posebno predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

U Tačijevom kabinetu nisu želi da komentarišu ovo pitanje, već su samo rekli da poštuju proceduru.

Tači je ranije danas najavio da će u ponedeljak započeti konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o formiranju nove prištinske vlade potpuno poštujući ustav I zakon.

Tači je rekao da i će predstavnicima stranaka predstaviti kriterijume za izlazak iz aktuelne političke krize, te dodao da je Prištini u situaciji borbe protiv korona virusa potrebna jedinstvena vlada.

Podeli na: