субота, 31. јула 2021. | 07:46

Кусари-Љиља: Имамо довољно посланика за рушење Хотијеве владе

Председавајућа Алтернативе, и чланица парламентарне групе Покрета Самоопредељење Мимоза Кусари-Љиља, изјавила је да ће у наредним недељама поново активирати предлог за изгласавање неповерења актуелној власти и изразила уверење да тренутно имају довољно посланика да сазову седницу, а затим и гласају за смену премијера Авдулаха Хотија, пише Коха.

 

Кусари-Љиља каже да још нису донели одлуку да ли ће тражити потписе посланика Српске листе, након њихових изјава у корист рушења владе Хоти.

„Наравно, наш захтев за прикупљање потписа за свргавање владе или неповерење према Хотијевој влади остаје актуелан. Али наше репозиционирање као парламентарне групе биће размотрено у наредним недељама, у смислу организовања и добијања подршке од других посланика спремних да свргну владу. У овом тренутку и овим околностима не могу да порекнем нити потврдим, али верујем да ће можда бити довољно посланика албанске већне, али и других мањина да прво сазову седницу, а затим да изгласају неповерење Хотијевој влади. Мислим да када се достигне та тачка, може остати само неколико посланика ДСК који ц́е подржати ову владу, јер се види да се разлике продубљују између владајућих партнера, али и партија које су је подржале“, каже Кусари-Љиља.

Она додаје да су једино решење за тренутне политичке околности избори. Ово такође заснива на недостатку броја владајуће коалиције у Скупштини и неуспеху усвајања Нацрта закона о економском опоравку.

„Земља може имати само једно решење, а то је излазак на биралишта. То на ванредним изборима који би били организовани у складу са мерама за очување јавног здравља, као што је то учињено у целом свету, чак и у демократским земљама које су прошле кроз изборне процесе. Појава владе са легитимитетом и Скупштине са одговорностима и интензивним програмом очувања здравља, али и опоравка”, рекла је она.

Кусари-Љиља је говорила о дијалогу између Косова и Србије, за који је рекла да би требало извршити потпуну поновну процену.

„Ове околности морају имати поновну процену коначног дијалога. Положај треба сагледати, а ми га нисмо видели у стратегији дијалога. То значи да је влада Косова тренутно ушла у дијалог са агендама које су поставили други, није проактивно одредила свој дневни ред. Није показана доследност у ставовима који су важни за грађане Косова, показано је да се иде динамиком коју одређује неко други“, рекла је она.

Кандидатура председавајућег АБК Рамуша Харадинаја за председника Косова и потрага за гласовима за ово место, Кусари-Љиља је назвала антиуставним. Према њеним речима, то доказује да он није адекватан за ову функцију

„Господин Харадинај показао је да није адекватан за ову функцију, и због чињенице да је почео да тражи гласове, почињући да прави суштинске грешке. Следеће законодавно тело требало да буде донето након нових избора”, каже она.

Подели на: