среда, 22. фебруара 2023. | 05:25
Најновије вести

Квинта у Приштини позива на зрелост пре и током избора

Амбасадори Квинте у Приштини позвали су Централну изборну комисију да мора да осигура да изборни процес буде транспарентан и без политичког уплитања, као и на поштовање законских одлука.

 

Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД састали су се са председавајућом Централне изборне комисије (ЦИК) како би изразили сталну посвећеност слободним, поштеним, сигурним и мирним изборима 14. фебруара и информисали о плановима за надгледање избора.

У њиховом заједничком саопштењу наводи се да су, иако је пандемија створила додатне изазове, уверени у способност ЦИК-а да надгледа изборе.

“Настављамо да позивамо косовске власти да спроведу препоруке дате у извештају Изборне мисије Европске уније о изборима 6. октобра 2019. Нагласили смо да ЦИК мора да осигура да изборни процес буде транспарентан и без политичког уплитања. Предизборне процедуре, укључујући потврђивање кандидата, још су у току. У овом тренутку верујемо да народ на КиМ заслужује прибраност и зрелост свих страна”, кажу амбасадори.

Према њима, важно је да се законске одлуке поштују и да се путеви жалбе следе без уплитања.

“Позивамо све да се уздрже од запаљивих и шпекулативних личних напада. Охрабрујемо све странке и кандидате да се укључе у поштену трку широм Косова, поштујући противепидемијске мере током кампање. Док вагају свој избор, становници Косова заслужују да од својих политичара чују детаљне предлоге политика, уз аргументе изнете у духу информисане расправе”, додаје се у сапштењу.

“Да би се осигурали успешни избори, на грађанима Косова је такође да изађу на изборе и да то ураде на сигуран начин, такође пратећи све мере против ковида-19”, наведено је.

Амбасадори Квинте истичу да су владе њихових земаља “посвећене наставку подршке напорима за изградњу сигурног, просперитетног, демократског Косова за све грађане и блиској сарадњи са било којом владом која је формирана на слободним изборима у складу са Уставом”.

Подели на: