петак, 18. јуна 2021. | 01:17

Лајчак почиње консултације о дијалогу Београда и Приштине

Мирослав Лајчак ове недеље почиње са консултацијама фокусираним на дијалог Београда и Приштине, изјавио је у Бриселу портпарол Европске службе за спољне послове Петер Стано.

 

Петер Стано је рекао да је мандат новог специјалног представника ЕУ да се постигне “свеобухватна нормализација односа између Србије и Косова, што подразумева поновно покретање дијалога између Београда и Приштине.

Упитан на конференцији у Бриселу да ли ће Мирослав Лајчак имати мандат да интервенише и у другим регионалним питањима, конкретно у односима између Србије и Црне Горе у светлу Закона о слободи вероисповести, Петер Стано није дао конкретан одговор, већ је подсетио да се део мандата Лајчака односни и на побољшање добросуседских односа и помирење међу партнерима на Западном Балкану.

“Циљ је да се помогне у превазилажењу заотавштина из прошлости, али и допринесе ефикасности и доследности ЕУ политике на Западном Балкану”, закључио је Стано.

Приликом именовања Мирослава Лајчака за новог Специјалног представника наглашено је да ће се његов мандат првенствено односити на дијалог Београда и Приштине.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ је на питање Тањуга о првим задацима Лајчака, одоговорио да ће му он помагати у поновном покретању и посвећивању неопходне пажње дијалогу Београда и Приштине.

“На почетку мог мандата сам рекао да је то један од мојих приоритета и ствари где би ми морали да се поправимо. Можда нисмо решли израелско-палестински проблем, али требало би да будемо у стању да решимо проблем у нашем непосредном суседству”, изјавио је Борел.

Истовремено, дипломатски извори наводе да се, приликом одређивања мандата новом Специјалном представнику, Хрватска залагала да он буде укључен и у решавања питања везаних за БиХ.

Додаје се да се компромисно решење нашло у формулацији да је Мирослав Лајчак задужен за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану.

Још је нејасно на која се то конкретно питања може односити и где су линије преклапања, односно раздвајања ресора Специјалог представника ЕУ и комесара за проширење.

Подели на: