nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:58
Najnovije vesti

Lavrov: Podržaćemo ono što dogovore Beograd i Priština, nećemo dozvoliti nikakve rokove

Stav Rusije po pitanju Kosova i Metohije se ne menja i podržaće odluku koja odgovara Srbiji, poručio je danas u Beogradu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Danas smo još jednom potvrdili da ćemo podržati sve korake i incijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešnje na osnovu Rezolucije SB UN 1244. Nećemo dozvoliti nikakve rokove po pitanju rešavanja pitanja Kosova i Metohije”, rekao je Lavrov na konferenciji za medije, nakon sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da Rusija polazi i od toga da EU, koja ima mandat da bude posrednik u dijalogu, ne snem da se “izoluje” od svojih obaveza, i da mora da se bori za realizaciju postignutih sporazuma, koje sabotiraju kosovski Albanci.

Rešenje, kaže, mora da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

“Rešenje treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da ga odobri SB UN. Smatramo da ne sme da se forsira i uklapa u veštačke rokove. Složićemo se samo sa onom odlukom koja odgovara Srbiji. Mi ćemo odbraniti stavove Srbije koja ima veliku ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu”, rekao je Lavrov.

Na pitanje o mogućoj “ponudi” EU odgovorio je da su adresa za to pitanje srpski narod i rukovodstvo.

“Stav predsednika Vučića i njegove ekipe mi znamo, Beograd će se u pregovorima rukovoditi isključivo nacionalnim interesima svoje države i svog naroda”, uveren je Lavrov.

Podeli na: