уторак, 17. маја 2022. | 15:49
Најновије вести

Лепосавић: Радници Трепче раде на ојачању бедема код јаловишта

Од јуче поподне када је урушен део бране на јаловишту флотације у Лепосавићу радници су зауставили даље отицање отпадних вода и тешким машинама и камионима наносе земљу и ојачавају бедеме. Надлежни у општини Лепосавић се надају да је све урађено да се спречи да не дође до загађења околине и водотока реке Ибар. Председник Зоран Тодић очекује да ће руководство Трепче предузете даље мере за санацију овог складишта отпадног матерјала од процеса флотирања олово-цинкове руде.

 

 

Бедем који се јуче урушио на јаловишту код Лепосавића саниран је одмах у поподневним сатима и одливање отпадних вода у Ибар је заустављено.

Ово је узнемирило становнике села која се налазе у непосредној близини и изазвало страх од загађења реке и околине.

Председник општине Лепосавић, Зоран Тодић у сталном је контакту са инспекцијским службама које су на терену.

“Нико није срећан због овога што се десило. Јуче смо на лицу места затекли раднике Трепче који су радили на санацији и заустављању даљег одливања отпадних вода у реку Ибар и низводно даље према централној Србији. Због чега је дошло до овога је питање за људе који раде у Трепчи , пре свега мислим на менаџмент и руководство”, рекао је Тодић и додао да су, од стране локалне самоуправе предузете све мере које су у њеној надлежности.

Према његовим речима упућен је и захтев Институту за јавно здравље за узорковање воде на више локација како би се утврдио степен загађења, уколико га има.

“У овом тренутно не можемо прецизно рећи шта је то и колико загадило реку Ибар, радиће се анализе на тешке метале а резултате очекујемо за четири, пет дана”, рекао је Тодић.

Зорица Тимотијевић, инспектор екологије у општини Лепосавић истакла је да ће о степену загађења моћи да се прича тек након анализе воде.

“Тражили смо од Завода у Митровици да изврши узорковање и анализу воде у делу изнад јаловишта и у делу километер, два испод места где се десио акцидент. Надамо се да штета није велика, да није велико загађење реке Ибар, са малим утицајем на животну средину. Али, ово је опомена за људе у Трепчи који се баве овим проблемом”, нагласила је Тимотијевић.

Радници Комбината “Трепча”, погон флотације у Лепосавићу тешким машинама и камионима наносе земљу на брану јаловишта и ојачавају бедем који се, под притиском воде и леда, јуче обрушио.

Подели на: