Најновије вести

Љајић: Не видим шансу за брз напредак и окончање дијалога Београда и Приштине

Потпредседник Владе Србије и министар трговине Расим Љајић изјавио је да због много политичких фактора и док се цео свет бави пандемијом коронавируса, не види никакву шансу за озбиљнији напредак и успешно окончање дијалога Београда и Приштине.

 

Он је то изјавио за Спутњик, поводом све чешћих најава специјалног представника председника САД Ричарда Гренела, да је само питање дана кад ће се преговори наставити, а по жељи Вашингтона и — окончати.

Слабе шансе за наставак и окончање дијалога Београда и Приштине

Љајић истиче да би, као члан Владе, требало вероватно да изрази очекивање да ће то и да се деси:

„Када бих користио дипломатски речник морао бих да кажем да је тај дијалог сада веома пожељан. Али, искрено, нисам оптимиста да он може да се настави. На Косову не постоји Влада, а она која долази, по свој прилици ће бити слаба и без капацитета да изнесе преговоре. Њих очекују и нови избори који ће сигурно донети још већи раст Аљбина Куртија који, опет, неће моћи сам да формира већину. Са друге стране, не смемо да занемаримо да нас и у Србији очекују избори који тек треба да дају легитимитет неком преговарачком тиму“, рекао је Љајић.

Министар додаје да се не сме стављати у исту раван обавеза Приштине да укине таксе и повлачења признања косовске независности, што покушавају да изједначе албански лидери.

„Од трговине на КиМ сви имају корист. Услов свих услова за икакву нормализацију односа јесте прво уклањање такси, а после тога треба да следе озбиљни разговори“, навео је Љајић.

Ванредно стање до 10. јуна?

Министар очекује да, уколико се у наредном периоду настави тренд пада броја новооболелих и излечених од вируса корона, да би Србија могла да укине ванредно стање после 10. маја.

Али, он упозорава да у наредним данима сви морају да се придржавају строго препорука како се не би направила велика штета у финишу борбе јер се вирус шири брзином млазног авиона.

Љајић истиче да је држава спроводила мере које представљају баланс између спречавања ширења инфекције и негативних последице на економију земље:

„Ово је све ход по ивици жилета. Затварање људи у карантине јесте било најефикасније али се отворило и питање шта онда са животом, економијом, здрављем. Прегрмели смо две велике кризе што се снабдевености тиче. Прву, на самом почетку ванредног стања, а другу сада пред Васкрс тако да смо за 1. мај потпуно спремни.“

Летовање да — али само у Србији

Иако је учешће туризма у буџету Србије свега три одсто, за разлику од Црне Горе и Хрватске где тај удео иде и до 25 процената, ресорни министар каже да ћемо видно осетити губитке због вируса корона. Јер, имали смо два месеца који су наслућивали најбољу годину — раст девизног прилива само у јануару и фебруару био је 16 одсто и да је тако остало то би на крају године износило милијарду и 650 милиона евра.

„Сад нам остаје да ту штету смањујемо колико је год могуће. Идеја је да се окренемо домаћим туристима, јер међународних путовања сасвим сигурно неће бити или не у оном броју који би значајније утицао на укупан туристички промет,“ каже Љајић.

Са друге стране, вероватно ће бити строжији критеријуми за улазак у земље као што је увођење здравствених пасоша. Када све ово прође, министар Љајић очекује већи број кинеских туриста, јер ће Алибабина туристичка платформа „Флиги“ бесплатно радити промоцију Србије на кинеском тржишту. Он подсећа да је пре ове кризе, у јануару био 141 одсто раст кинеских туриста и могли смо да се такмичимо и са Хрватском.

Шта ће грађани који су уплатили летовање?

Око пола милиона грађана Србије уплатило је летовање, а у укупном збиру то, према речима Љајића, износи око 174 милиона евра. Наши суграђани траже да се новац врати али агенције, с друге стране, наводе да су имале стварне трошкове према страним партнерима и авио компанијама које сада не могу тај новац да им врате.

„Због тога, агенције нуде својим клијентима такозване вредносне ваучере да у наредних годину до годину и по дана могу да их искористе. То су до сада урадиле Француска и Немачка. Ми смо припремили уредбу која је на том трагу. Још вршимо консултације, јер пре свега штитимо путнике. Мислим да тужбе грађана против агенција у овом тренутку нису решење“, рекао је он.

Љајић је неколико дана провео и у свом родном граду Новом Пазару који је био и жариште вируса. Каже нам да је сада, после неколико недеља стрепње, ситуација под контролом. Министар је у међувремену написао и песму „Седи код куће и сави се” коју је извео реп уметник. Упућена је, каже нам, младима у Пазару који на почетку ове кризе нису били довољно свесни опасности.

„Ипак, није то била само карактеристика Новог Пазара. Могли смо да видимо слике широм света како не поштују препоруке стручних лица. Песма је покушај да се на мало духовит али и крајње озбиљан начин швати порука да је ситуација озбиљна али да се види неко светло на крају тунела”, каже Љајић.

С обзиром на чињеницу да је за вернике исламске вероисповести почео месец рамазана, он верује да ће се и они придржавати мера, јер је то једини модел који је примерен за превенцију сваке инфекције.

Нужда закон мења, подсећа министар и наглашава да у садашњој ситуацији морамо да шватимо да је здравље људи битније од окупљања у џамијама или на ифтарима.

Подели на: