Најновије вести

Локални избори на КиМ

Грађани на КиМ данас бирају локалну власт у 38 општина, од којих је 10 са српском већином. Срби имају кандидате за председнике у 11 локалних самоуправа. Биралишта су отворена до 19 сати, а први резултати се очекују после 22 сата.

 

На Косову и Метохији, 1.885.000 грађана са правом гласа данас бира градоначелнике и одборнике у локалним самоуправама. Биралишта су отворена од седам сати.

Централна изборна комисија регистровала је 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за председнике општина.

19:38
Излазност 42,8 одсто, у северним општинама више од 60 процената
Централна изборна комисија је саопштила да је излазност на локалним изборима 42,8 одсто. Највећи одзив је био у општинама са српском већином.

У северним општинама – Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу одзив је пре 19 часова био преко 60 одсто. У српским срединама јужно од Митровице очекује се одзив од преко 50 одсто.

Посматрачи на изборима у српским срединама нису регистровали веће нерегуларности током гласања. То су констатовали и посматрачи Европске уније, а оно што је примећено, јесте да је било грађана којих није било у бирачким списковима.

Највише кандидата за председнике општина и одборнике на данашњим изборима у српским срединама имала је Српска листа. Било је и кандидата из грађанских иницијатива, као и самосталних кандидата.

Што се тиче политичке сцене албанске и других несрпских заједница, највећа мета странака је Приштина. Пре избора, највеће шансе за освајање власти у највећем граду на Косову и Метохији дате су покрету Самоопредељење, који води премијер Аљбин Курти.

У Приштини је забележена и највећа излазност у албанском бирачком телу, што указује и на највеће ангажовање странака за освајање власти у том граду.

Уколико би Аљбин Курти добио Приштину, онда би у великој мери утврдио своју доминацију међу албанским политичарима и странкама.

Према проценама неких посматрача избора, у Приштини није изабран председник општине, па ће у други круг кандидати Самоопредељења и Демократског савеза Косова. У јужној Митровици је, према истим изворима, победио кандидат Демократске партије, а изгубио кандидат Самоопредељења.

Биралишта су затворена у 19 часова. У случају гужве на бирачком месту, оно се затвара, али гласање траје док не гласају сви који су се ту затекли до 19.00.

Први резултати се очекују после 22 сата.

До 15.00 гласало 27 одсто бирача
Према подацима Централне изборне комисије, до 15.00 на целом Косову и Метохији гласало је 27 одсто или 456.347 бирача.

У Северној Митровици до тог времена је гласао 9.751, односно 55,03 одсто бирача, док је у Зубином Потоку гласало њих 2.727 или 44,53 одсто, саопштено је из ЦИК.

У Лепосавићу је гласало 4.525 или 46,38 одсто бирача, а у Звечану 3.915, односно 56,91 одсто.

Излазност у Новом Брду је 46,58 одсто или 4.363 бирача, Штрпцу 41,99 (5.266), Ранилугу 40,68 (1.987), Колокту 37,50 (1.378), Партешу 36,30 (1.662) и у Грачаници 32,19 одсто или 6.711 упусаних у бирачки списак.

Општине са српском већином и даље имају највећи проценат излазности грађана.

Општина Звечан је на првом месту са највећом излазношћу, у њој је гласало 56,91 одсто или 3.915 грађана.

Када је реч о другим општинама, последњи подаци о излазности су објављени у 11 часова и према њима је у општини Северна Митровица гласало 30,96 одсто бирача, односно 5.486 грађана.

У Новом Брду је гласало 15,74 одсто бирача или 1.474 грађана.

У општини Приштина до 11.00 је гласало 14.568 грађана или 8,70 одсто, подаци су ЦИК-а.

Учествује 5.346 кандидата
Учествују укупно 5.364 кандидата, од чега је 166 кандидата за градоначелнике и 5.198 кандидата за одборнике скупштина општина.

У десет општина са српском већином на Косову и Метохији укупно је 26 кандидата за председнике општина. Од тога је 18 српских, а осталих осам су представници албанских странака.

Кандидате за председнике у свих десет општина са српском већином, али и у Обилићу, има Српска листа, четири кандидата имају новоформиране грађанске иницијативе “Српска народна слога”, “Народно јединство”, “Народна слога” и иницијатива “Слобода”. Четири кандидата наступиће самостално.

Биралишта су отворена од 7 часова. Житељи Грачанице гласају у школи “Краљ Милутин”. У Грачаници је нешто више од 20.000 бирача, а у свим српским срединама нешто више од 100.000.

Полиција је појачала присуство око бирачких места, тако да се не очекују већи проблеми, јавља репортер РТС-а.

У северном делу Косовске Митровице гласали су председник Српске листе Горан Ракић и кандидат за градоначелника Милан Радојевић.

У бирачком центру у Техничкој школи, Ракић је рекао да је, према његовим информацијама, гласање свуда почело у седам часова и да се одвија без проблема.

Милан Радојевић, кандидат за градоначелника северног дела Косовске Митровице испред Српске листе, изразио је очекивање да ће Срби успети да заштите свој интерес и сачувају своја права на КиМ.

Организовани одлазак на гласање
Иако су из Приштине у последњем тренутку гласачима који долазе из централне Србије тражили уместо брзог антигенског теста пис-си-ар тест или потврду о имунизацију, јутрос су из Краљева и других градова, аутобуси са гласачима кренули на локалне изборе, јавила је дописница РТС-а.

Они који су кренули на гласање кажу да се не плаше и да је сваки глас важан.

Представници Канцеларије за КиМ, који су и обезбедили организовани одлазак, кажу да ће омогућити одлазак до свих гласачких места.

Српска листа је јуче саопштила одлуку о изласку на изборе.
Предизборних активности у протеклих месец дана кампање готово да није ни било. Кандидати јесу излазили на терен, али без много контаката са бирачима, како због епидемијске ситуације, тако и због догађања на Јарињу и Брњаку, као и у северној Митровици и Звечану.

Аналитичари не очекују да се резултати са парламентарних избора на Косову и Метохији, на којима је победио покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, прелију и на локалне изборе.

Од грађана који изађу на биралишта неће бити тражен доказ да су вакцинисани или негативан тест, али ће морати да држе физичку дистанцу.

Бирачко особље и посматрачи изборног процеса морају да доставе доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на коронавирус.

Укупан број бирачких центара је 883, са скоро 2.500 бирачких места. Изборе ће надгледати стотинак посматрача ЕУ, а ту су и други посматрачи. Биралишта ће бити отворена до 19 часова, а први резултати се могу очекивати после 22 сата.

Подели на: