Најновије вести

Локални избори на Косову и Метохији

Грађани на Косову и Метохији данас бирају локалну власт у 38 општина, од којих је 10 са српском већином. Срби имају кандидате за председнике у 11 локалних самоуправа. Биралишта су отворена у 7 часова.

 

На Косову и Метохији, 1.885.000 грађана са правом гласа данас бира градоначелнике и одборнике у локалним самоуправама. Биралишта у отворена у 7 сати.

Централна изборна комисија регистровала је 32 политичке странке, 34 грађанске иницијативе, једну коалицију и 23 независна кандидата за председнике општина.

Учествује укупно 5.364 кандидата, од чега је 166 кандидата за градоначелнике и 5.198 кандидата за одборнике скупштина општина.

У десет општина са српском већином на Косову и Метохији укупно је 26 кандидата за председнике општина. Од тога је 18 српских, а осталих осам су представници албанских странака.

Кандидате за председнике у свих десет општина са српском већином, али и у Обилићу, има Српска листа, четири кандидата имају новоформиране грађанске иницијативе “Српска народна слога”, “Народно јединство”, “Народна слога” и иницијатива “Слобода”. Четири кандидата наступиће самостално.

Биралишта су отворена у 7 часова. Житељи Грачанице, гласају у школи “Краљ Милутин”. У Грачаници је нешто више од 20.000 бирача, а у свим српским срединама нешто више од 100.000.

Полиција је појачала присуство око бирачких места, тако да се не очекују већи проблеми.

Српска листа је јуче саопштила одлуку о изласку на изборе.

Предизборних активности у протеклих месец дана кампање готово да није ни било. Кандидати јесу излазили на терен, али без много контаката са бирачима, како због епидемијске ситуације, тако и због догађања на Јарињу и Брњаку, као и у северној Митровици и Звечану.

Аналитичари не очекују да се резултати са парламентарних избора на Косову и Метохији, на којима је победио покрет Самоопредељење Аљбина Куртија, прелију и на локалне изборе.

Од грађана који изађу на биралишта неће бити тражен доказ да су вакцинисани или негативан тест, али ће морати да држе физичку дистанцу.

Бирачко особље и посматрачи изборног процеса морају да доставе доказ да су вакцинисани најмање једном дозом вакцине или да су негативни на коронавирус.

Укупан број бирачких центара је 883, са скоро 2.500 бирачких места. Изборе ће надгледати стотинак посматрача ЕУ, а ту су и други посматрачи. Биралишта ће бити отворена до 19 часова, а први резултати се могу очекивати после 22 сата.

Подели на: