среда, 08. фебруара 2023. | 04:59
Најновије вести

Лончар: У Београду за 24 сата 5.600 прегледа

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је по свим параметрима данас најтежи дан и да је Београд оборио неславан рекорд, јер је у последња 24 сата у престоници забележено готово 5.600 прегледа.

 

 

Златибор Лончар је, након састанка са директорима ковид болница, навео да расте број прегледа у ковид амбулантама у целој земљи, као и број оних који остају на болничком лечењу.

Истакао је да је на коронавирус позитивно 1.100 здравствених радника, од којих је 52 на болничком лечењу.

На болничком лечењу је 5.000 позитивних на коронавирус, прецизирао је Лончар.

“Бројеви ће да расту и у наредним данима и надамо се да ће мере дати резултате за 10 дана”, рекао је министар.

Навео је да је у Београду најтежа ситуација и да се труде да обезбеде довољно капацитета, као и да ће један део пацијената остати у Београду, а један ће отићи у унутрашост.

Лончар је додао да се проширују капацитети, те да се сада попуњавају бања Селтерс и Ковиљача, у које ће прећи један број пацијената из Арене, лакши случајеви, који не захтевају кисеоник, али још увек нису негативни.

Тренутно најстабилније пацијенте пребацујемо у Младеновац и Лозницу, а можда ће данас бити пребачени и у Ниш и Крагујевац.

“У Нишу идемо на отварање војне болнице, а следеће би била Општа болница у Лесковцу. Имамо места у Чаиру и Крагујевцу, то су нам резерве, где имамо капацитет, особље и лекове”, рекао је Лончар.

Упозорио је да је све више младих са озбиљном клиничком сликом.

Министар је додао и да се мора да се води рачуна и о нон ковид пацијентима, о кардиоваскуларним болесницима, онколошким пацијентима…

“Ми морамо да обезбедимо услове да и они, иако је оваква ситуација, добију адекватну негу и довољан простор и све оно што је неопходно бисмо њих излечили и да би они добили терапију коју заслужују”, рекао је Лончар.

Институт за ортопедију “Бањица” и делови Клиничког центра још неће улазити у ковид режим, навео је министар.

“Да не мисли неко да ми нећемо ‘Бањицу’ из неког разлога, умајте на уму да ледена киша може да падне још вечерас, сутра и када имате десетине повређених. Ми немамо пропусну моћ Ургентног центра и ВМА да збринемо све те пацијенте и из тог разлога ‘Бањица’ мора да ради. Клинике на КЦС немају такве капацитете, морали бисмо да доносимо гасове, немају капацитете за интензивне неге и то нама у овом моменту не значи, јер такве капацитете ми већ имамо и Нишу у привременој болници и у Крагујевцу и у Селтерс бањи и бањи Ковиљачи која ће од сутра кренути да ради”, навео је Лончар.

Подели на: