sreda, 28. septembra 2022. | 08:28
Najnovije vesti

Makron: Podrška postizanju sporazuma sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon razgovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom koji je trajao skoro tri puta duže nego što je predviđeno, da gotovo ni sa kim nije imao tako dug razgovor u četiri oka. Vučić je zamolio francuskog predsednika za pomoć u pronalaženju rešenja za kosovsko pitanje i evropske integracije Srbije. Makron poručuje da je Srbija velika evropska nacija te da Francuska podržava obnovu dijaloga sa Prištinom.

 

Imali smo veoma dug razgovor, mislim da nikada ili gotovo ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Makronom i moguće da nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor”, rekao je predsednik Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije u Palati “Srbija”.

Istakao je da je saslušao Emanuela Makrona o svim važnim regionalnim i evropskim pitanjima napominjući da je mnogo naučio od francuskog predsednika.

“Izneo sam sve naše probleme pre svega po pitanju rešavanja kosovskog čvora, razgovarali smo, rekao bih, toliko dugo da teško mogu neku temu da pronađem koje se nismo dotakli. Govorio sam istinu i zalagao se i borio se da nam Francuska pomogne na evropskom putu i rešavanju kosvosko-metohijske krize, rekao koliki ugled Francuska ima u regionu, a i kod građana Srbije”, naglasio je Vučić na konferenciji sa Makronom.

Predsednik Srbije ukazao je da je sa francuskim kolegom razgovarao o onome što se zbivalo u Berlinu i onome što se, kaže, nije dogodilo u Parizu na obeležavanju stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

“Nadam se da će nam jaka Francuska pomoći”

Takođe, sa predsednikom Francuske razgovarao je o ekonomskoj saradnji koja je, napominje, sve bolja.

“Gledaćemo da guramo napred sve radnje i procese, a to je izgradnja metroa u Beogradu, veliki projekat, gde smo od početka radili i radićemo sa francuskim kompanijama”, istakao je Vučić. dodajući da Srbija želi unapređenje saradnje sa Francuskom.

Predsednik je rekao da je Srbija zainteresovana da kupi druge urećaje optoelektronske prirode od Fraucuskel.

“Mi to radimo da bismo sačuvali zemlju, vojno-neutralnu. Zadovoljni smo kupovinom raketa ‘mistral’, dobićemo 18 jedinica i 50 raketa ukupno. Za nas je to značajno”, istakao je Vučić.

Predsednik je ponovio da je veoma srećan što je mogao da ugosti francuskog predsednika i da, kako kaže, “otvoreno, najotvorenije razgovara sa njim o svim ključnim pitanjima”.

“Govorio sam sa mnogo ljubavi i brige o Srbiji u nadi da će nam jaka Francuska pomoći. Nisam neko ko je sanjar i ko misli da su moguće nemoguće stvari, ali sam uveren da energija i politički entuzijazam Makrona mogu da unesu mnogo promene na evropskom kontinentu i pomognu našim građanima”, istakao je Vučić.

Makronu je poručio da se videlo “da nema problem koju god temu da otvorimo” i da se, kaže, trudio da ljubazno odgovara na svako pitanje.

“U Srbiji postoji samo jedna uvreda, a to je ako nam neko kaže da nismo bili dovoljno gostoljubivi. Nadam se da to nećete reći”, istakao je Vučić na konferenciji u Palati “Srbija”.

Makron: Reforma – pa proširenje, podrška sporazumu sa Prištinom

Predsednik Francuske ponovio je svoj stav u vezi sa proširenjem Evropske unije, napominjući da Unija mora da se reformiše kako bi mogla da primi Srbiju. Kako kaže, EU ne može da funkcioniše ovako kakva je sad sa 28 država.

“EU danas ne funkcioniše dobro i mislim da mi prvo treba da donesemo neke odluke kako bi bolje i brže donosili odluke i vi i mi treba da radimo paralelno i mislim da Evropa treba da se reformiše paralelno sa reformama koje sprovodi Srbija kako bi bila spremna da je primi”, istakao je Makron.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, Makron je rekao da će Francuska biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

“Da nemamo unilateralne poteze ni sa jedne strane. Događaji od poslednjih nekoliko meseci nas zabrinjavaju, a odluke suprotno sporazumima moraju biti ukinute”, dodao je francuski predsednik.

Prema rečima Makrona, neke spoljne sile žele da se ne nađe sporazum.

“Ono što ja znam je da Evropa nešto što je komleksno. Srbija i Kosovo su evropske države i to treba da se prevede u Evropu a ne da nacionalni ponos okrene leđa kompromisu”, rekao je francuski predsednik.

Makron je rekao da srpski predsednik ima sposobnost da brani suverenitet zemlje ali i da gradi kompromis a to je ono što je, ističe, Evropa danas.

“Naša je odgovornost da vam damo neophodnu podršku kako bi se pronašao sporazum. Francuska i ja ću se angažovati da u narednim mesecima dođe do ozbiljnog dijaloga jer Evropa ne može da prihvati fatalnost konflikta koji traju u nedogled i da o njima odlučuju sile van Evrope”, naglasio je Makron.

Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i kancelarkom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

Makron: Opozicija nije na vreme tražila sastanak
Odgovarajući na pitanje novinara francuskog Monda zašto nije pristao da se sastane sa liderima opozicije u Srbiji tokom posete, Makron je rekao da je pismo sa zahtevom za taj sastanak stiglo kasno.

“Juče je bio naš nacionalni praznik i oni su svi bili prisutni u našoj ambasadi na prijemu. Pre pisma koje je jutros poslato našem amabasadoru nikakvo pismo nije stiglo. Jutros je stiglo pismo. Nisam to mogao da prihvatim pošto je već bio spreman program i tada sam već kretao za Beograd”.

Makron je naglasio da svuda razgovara sa opozicijom gde se to traži, kao i da sve političke snage uključujući i opoziciju imaju dijalog sa francuskom ambasadom.

“Ja sam se angažovao i angažovaću se, jer verujem u budućnost regiona, u vašu zemlju. Imamo dugovanja jedni prema drugima. Angažovaću se i zato što verujem u Evropu”, rekao je Makron.

Francuska je, ponavlja, spremna da podrži zajedno sa Nemačkom u okviru evropskog posredovanja, obnovu dijaloga i to vrlo zahtevnog dijaloga kako bi se u narednih nekoliko meseci našlo konkrento rešenje.

“Srbija je velika evropska nacija”

Makron je na konferenciji istakao da je Srbija velika evropska nacija, ističući da je zajednička istorija dva naroda dugovečna iako se na to, kaže, nekada zaboravljalo.

“Želim da ukažem na veliko prijateljstvo koje treba da nam pomogne da prevaziđemo sve izazove i nesporazume iz prošlosti. Da prizovemo sve ono na čemu počiva naša nesalomiva snaga i zajednička budućnost”, istakao je francuski predsednik.

Govoreći o bilaterlanim odnosima, prema mišljenju francuskog predsednika oni treba da dobiju novi dinamizam i sporazumi koji su danas potpisani i poslednjih meseci to svedoče.

Delegacija koja je došla sa njim, prema rečima Makrona, želi da pokaže koliko je Francuska spremna na saradnju – od pravosuđa do softverskih inovacija, saradnje u akademskoj oblasti i umetnika kako bi sa Srbijom gradili novu evropsku budućnost.

“Na ekonomskom planu želimo da razvijemo angažman i ojačamo prisustvo u privredi. Želim da nastavimo tu dinamiku uključujući i projekta kao što je metro i svi oni treba da privuku nove investicije”, rekao je Makron.

Podeli na: