sreda, 28. septembra 2022. | 07:35
Najnovije vesti

Mališani sa KiM u poseti Republici Srpskoj

U Republiku Srpsku danas je doputovalo 461 dete sa Kosova koja će u narednih sedam dana boraviti kod vršnjaka u 13 lokalnih zajednica. Projekat “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” do sad je obuhvatio više od 5.000 đaka sa prostora KiM.

 

Doček za srpske učenike sa Kosmeta, koji će boraviti u Srpskoj u okviru projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, organizovan je u Etno-selo “Stanišići” kod Bijeljine.

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje Republike Srpske Nataša Cvijanović istakla je da je Srpska deseti put domaćin deci sa Kosova, a da resorno ministarstvo aktivno podržava ovu aktivnost.

“Veliki broj osnovnih škola uključen je u organizaciju jer su putem njih okupljene porodice kod kojih će deca biti smještena”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Bijeljini.

Ona je mališanima poželela da u Srpskoj stvore lepe uspomene i ponovo joj se vrate, ali i da deca odavde posete Kosmet.

Jelena Stojković iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju izrazila je zadovoljstvo zbog učešća u projektu spajanja dece sa Kosmeta i iz Srpske.

“Danas osećamo milinu i srećni smo zbog osmjeha naše djece koja će ovde boraviti sedam dana i sticati neverovatna iskustva i prijatelje. Ovim pokazujemo da smo svuda zajedno i da našu decu spajamo i trasiramo budućnost”, rekla je Stojkovićeva.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da je projektom “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske” do sada bilo obuhvaćeno više od 5.000 đaka sa Kosmeta koji su boravili u više od 35 lokalnih zajednica u Srpskoj.

“Ove godine nam dolazi 461 dete u pratnji 46 prosvetnih radnika. Domaćini će da se potrude da gostima, najvećoj vrednosti Kosova, upotpuni vreme u Republici Srpskoj”, rekao je Arlov i poželeo da mališani osete ljubav, slobodu i patriotizam širom Srpske – od Prijedora do Trebinja.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović naveo je da će u Bijeljini boraviti nešto više od 40 dece sa Kosova.

“Nastavljamo tradiciju nakon smirivanja epidemiološke situacije. Hvala svim domaćinima. Svi ćemo se potruditi da naši gosti iz Bijeljine ponesu lepe uspomene”, rekao je Petrović.

Žarko Blagojević, nastavnik geografije u Osnovnoj školi “Braća Jakšić” u Lipljanu, istakao je da su sa Kosmeta krenuli sa velikim elanom – neki da se ponovo vide sa drugarima, a neki u svoju prvu posetu.

“Idemo u Šamac. Domaćini su odlični i srdačni ljudi”, dodao je Blagojević.

Slaviša Milošević, iz bijeljinskog sela Kovačići, ima tri sina i u narednih sedam dana otvoriće vrata svog doma za dvoje mališana sa Kosmeta.

“Kakvu god budu imali želju – ja ću da im ispunim”, istakao je Milošević.

Elena Mihajlović iz Leposavića je prvi put u Republici Srpskoj i boraviće u Prijedoru.

“Baš se lepo osećam, ispunjena sam i sve mi je prelepo. Nadam se da ću uživati”, kaže Elena.

Pristigli mališani su uglas zapevali “Sa Kosova zora sviće”.

Deca su stigla iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Osojana, Crkoleža, Kline, Vidanja, Goraždevca, Velike Hoče, Orahovca, Ugljara, Kosova Polja, Novog Brda, Lipljana, Parteša, Pasjana, Vitine i iz Kosovske Kamenice.

U okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” deca sa Kosmeta ove godine će boraviti u Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Brodu, Šamcu, Pelagićevu, Doboju, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju i na Sokocu.

Podeli na: