среда, 07. децембра 2022. | 21:59
Најновије вести

Масовна вакцинација од пресудног значаја

Грађани са Косова и Метохије који су се пријавили за вакцинацију вакцинишу се у домовима здравља у централној Србији. Велики одзив, нарочито старије популације. У српским срединама на Косову и Метохији тренутно активна 242 случаја ковид инфекције

 

 

У српским срединама на Косову и Метохији у току прошле недеље три лица су изгубила битку са ковидом 19, док је забележено још 47 нових случајева инфекције овим вирусом. Смртни случајеви су забележени у Штрпцу, Косовској Митровици и Звечану. Тиме се укупан број преминулих услед последица од коронавируса од почетка епидемије попео на 97. Према најновијим подацима, саопштеним из Кризног штаба општине Косовска Митровица, у српским срединама на Косову и Метохији тренутно су активна 242 случаја ковид инфекције. Укупни подаци за прошлу недељу говоре да је настављен тренд смањења броја новооболелих, али и даље је велики број пацијената са тежом клиничком сликом. Према подацима од недеље у Србији, укључујући и српске средине на КиМ, због компликација услед заразе коронавирусом хоспитализовано је 4.718 пацијената, док се 165 особа налази на респираторима. Иако се бележи мањи број нових случајева заразе у односу на децембар, струка каже да нема места опуштању и да је у овом тренутку битна вакцинација.

ВАКЦИНИСАО СЕ ВЕЛИКИ БРОЈ СРБА СА КИМ

Грађани са Косова и Метохије који су се пријавили за вакцинацију вакцинишу се у домовима здравља у централној Србији. Грађани са севера КиМ који желе да се вакцинишу то могу да учине у Дому здравља у Рашки, док становници са централног дела Косова и Метохије по вакцину одлазе у Куршумлију, из Косовског Поморавља у Бујановац. На позив за вакцинацију грађани се одазвају у великом броју, посебно старија популација. Председник Србије Александар Вучић рекао је на састанку са Оперативним тимом за вакцинацију, прошлог уторка, да је вакцинација од пресудног значаја за Србију и да без вакцинације никад нећемо победити корону. После састанка председник је казао да ће се посебан део штаба бавити вакцинацијом на КиМ. Вучић је рекао да ће се тражити хибридни начин, да ће се део људи вакцинисати на северу Косова, а део у општинама Рашка, Врање и Бујановац. Рекао је да је Београд спреман да понуди и вакцине Албанцима, онолико колико може. Подсетимо, прве вакцине на Косово и Метохију стигле су 25. децембра. Група грађана из четири општине на северу Косова и Метохије, који су се 25. и 26. децембра вакцинисали Фајзеровом вакцином против корона вируса у Домовима здравља у општинама пребивалишта на Косову, другу дозу, ревакцинацију, су примили 14. јануара у здравственим установама у општини Рашка.

ИНСПЕКЦИЈА КОСОВСКОГ МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА ПРЕТРЕСЛА ДОМ ЗДРАВЉА У ШТРПЦУ

Инспекција приштинског Министарства здравља, праћена припадницима полиције, упала је у среду у Дом здравља у Штрпцу, који делује у оквиру здравственог система Републике Србије, тражећи вакцине против ковида 19. Како је саопштено из Канцеларије за КиМ, извршен је претрес на Одељењу за вакцинације, ковид амбуланти и Одељењу хирургије, што је изазвало узнемиреност радника Дома здравља. „Инспектори су сачинили записник, у коме стоји да нису пронашли вакцине, а директор Дома здравља упозорен је да је поседовање „нелегално набављених вакцина“ кривично дело. Не постоји административни или политички изговор којим се може правдати антихумано понашање Приштине, посебно ако се узме у обзир да ово није први покушај спречавања адекватне и правовремене заштите и лечења припадника српског народа на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу. Из Канцеларије за Косово и Метохију наглашавају да су и Канцеларија и Република Србија током читаве епидемије, предузимали недискриминаторске мере у циљу заштите здравља и живота људи, не правећи никакве разлике по националној или верској основи, и да је то „једини исправан и цивилизован начин у суочавању са заједничком претњом“. „Канцеларија за Косово и Метохију ће свим расположивим каналима обавестити надлежне међународне инстанце о антицивилизацијском поступању Приштине, јер политички интереси и разлози не могу и не смеју бити препрека остваривању основних људских права Срба на Косову и Метохији. Република Србија спроводи масовну вакцинацију против ковида 19, и право на вакцину већ остварују и наши грађани који живе на Косову и Метохији“, стоји на крају саопштења.

ПЕТКОВИЋ: У ПРИШТИНИ ПРАВЕ ЛОМАЧЕ ЗА ВАКЦИНУ И ПРЕТЕ СРПСКИМ ЛЕКАРИМА

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је у изјави за портал „Косово онлајн“ да је незамисливо да у 21. веку, када се читав свет бори против вируса ковид – 19, неко покушава да уништи вакцине које значе живот. Он је истакао да су припадници косовског Министарства здравља и косовске полиције, приликом упада у Дом здравља у Шртпцу, осим претреса, претили лекарима, директору и медицинском особљу у овој здравственој установи. Упад је извршен на велики празник и крсну славу Светог Јована коју слави велики број житеља овог краја, што, како је казао Петковић, представља још један вид притиска и застрашивања српског народа на овом простору. „Када се читав свет захваљује лекарима који су прави хероји и који су поднели велике жртве у борби против коронавируса, само у Приштини се српски лекари нападају и киње само зато што раде свој посао и боре се да заштите животе људи. То је апсолутно неприхватљиво“, рекао је Петковић. Он додаје да „вакцина која представља цивилизацијско добро, очигледно то није у Приштини“. „Само се очигледно у Приштини праве некакве ломаче за вакцине, као што су недавно спаљиване и основне животне намирнице и „плазме“. За државу Србију, Владу Србије и Канцеларију за Косово и Метохију, борба за живот људи је приоритет и пре свега по плану Републичког оперативног плана за вакцинацију спороводимо вакцинацију према свим грађанима који желе да се вакцинишу, укључујући и наше грађане који живе на Косову и Метохији“, рекао је он. Петковић је поручио да ће одговор државе Србије на упаде у болнице, жељу Приштине да се обрачунавају са вакцинама, бити одговорно понашање и заштита живота људи. „Оног тренутка када је централна Србија кренула са масовном вакцинацијом становништва, одговор Приштине је био упад у болнице, обрачунавање са лекарима, као и јучерашња претња о „великој Албанији“. Значи, свега има у главама албанских политичара, али нема вакцина. Зато смо ми спремни и рекли смо да желимо да известан број тих вакцина упутимо и за албанско становништво на простору Косова и Метохије, баш као што смо помогли када смо дали тестове“, казао је Петковић. Он је истакао да су и даље спремни да помогну у заштити живота људи и нагласио да у томе нема места политици и томе ко којем народу припада. „Овде је главни циљ да се сви сачувамо и заштитимо“, рекао је Петковић. Поводом акције изведене у Дому здравља у Штрпцу, Петковић је казао да су са новонасталом ситуацијом упознали и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака којем је указано на то да се „Приштина обрачунава са вакцинама само зато што долазе из централне Србије“. „У Приштини праве ломаче за вакцине из централне Србије зато што немају своје вакцине и немају начина како ће да се изборе са вирусом ковид – 19, па пошто немају ту врсту одговора они претњама и уценама према лекарима покушавају да пре свега заташкају своју неспособност“, закључио је Петковић.

СРПСКА ЛИСТА ОСУДИЛА ПРЕТРЕС ДОМА ЗДРАВЉА У ШТРПЦУ

Српска листа најоштрије је осудила како се у саопштењу наводи „сраман и антицивилизацијски упад косовских инспектора у просторије Дома здравља у општини Штрпце“ и упутила захтев УНМИК-у, КФОР-у, Европској унији, амбасадама у Приштини, представницима Светске здравствене организације и осталим стручним телима да хитно реагују. „У тренутку када се читав свет суочава са последицама ове опаке пандемије, и када је вакцина једини начин да се овој пошасти стане на крај, неспособност да за грађане обезбеди вакцине Приштина прикрива насилним упадима у српске здравствене установе и демонстрацијом силе, у нади да ће им то донети јефтине политичке поене. У име Српске листе желимо да потврдимо да је ово још један доказ зашто су посланици Српске листе својевремено ускратили подршку овој Влади, али и да ћемо знати да памтећи овакво понашање добро проценимо са ким ћемо бити у коалицији након ванредних избора који су пред нама. Овом приликом се захваљујемо нашој држави Србији и председнику Александру Вучићу јер чини све што је могуће да се и српски народ на Косову и Метохији вакцинацијом заштити од ове пошасти, али исто тако се захваљујемо што је наша држава спремна да вакцине уступи свим осталим заједницама на овим просторима, јер дубоко верујемо да би сви грађани то прихватили, али да је очигледно политички естаблишмент Приштине неспреман да гледа у будућност, прихвати овај гест добре воље и покаже бригу о својим грађанима, уместо о својим личним, партијским интересима“, наводи се у саопштењу. Извештачи „Јединства“

Подели на: