Најновије вести

Милинчић: САД преко Тачија покушавају да одрже утицај на КиМ

Уредница “Спутњика” на српском језику Љубинка Милинчић је за РТС оценила да је Србија коначно дошла до бројке у коју нико није веровао на почетку процеса повлачења признања Косова и да Приштина више нема већину у УН.

 

Љубинка Милинчић је, коментаришући изјаву Ивице Дачића да постоји пет држава које признају, али не подржавају Косово, навела да је то исто као да их не признају.

“Колико сам ја сазнала из званичних изјава наших руководилаца, чини ми се да је и председник рекао да се очекује још неко повлачење признања. Тако да се ситуација мења и то у овом тренутку може да значи мало, а у неком важном тренутку може да значи јако много. Време очигледно ради за нас, први пут после толико година”, рекла је Љубинка Милинчић током гостовања у Јутарњем програму.

Уредница Спутњика је оценила да ће питање Косова “кад тад доћи у Уједињене нације, а у Савет безбедности сигурно”, где Србија, како је рекла, има подршку држава које ће ставити вето на одлуке које не одговарају интересима Србије.

Додала је да није чудна нервоза која се у Приштини јавља све више и навела да ће се Тачи и Курти сагласити око свих ствари против Србије, упркос честим међусобним сукобима.

“Очигледно је да је Тачи амерички играч и Америка преко Тачија покушава да настави свој утицај. Курти се нешто отима, нешто хоће, нешто неће, али мислим да и немају превише избора. Без Америке они никад неће постојати. Америка је таква каква је, она ће им постављати услове. Чини се да им у овом тренутку озбиљно кажу да морају да се понашају озбиљно”, рекла је Љубинка Милинчић.

Коментаришући пристизање четвртог дела испоруке система за противваздухопловну одбрану “панцир С1Е”, које Србија набавља од Русије, Милинчићева је оценила да је добра ствар да Србија има могућност да појача своју одбрану.

“Ми не купујемо офанзивна оружја, не планирамо никога да нападамо, али исто тако показујемо свету да нисмо баш беспомоћни и да не може нико ни нас да напада”, навела је Љубинка Милинчић.

Када је реч о данашњем расписивању парламентарних избора и почетку предизборне кампање, уредница Спутњика сматра да кампање код нас никад не престају и да у политици ретко има фер плеја.

“У политици ретко има фер плеја и не разликују се много политике у било којој земљи. Свако се труди да искористи максимум, тако ће бити и код нас. Нешто се нисмо ни навикли на фер плеј”, оценила је Милинчићева.

Уредница Спутњика на српском језику је оценила да је добро што су архиви папе Пија Дванаестог отворени и да је добро да се покажу документи.

“Добро је што се тек у последње време помиње име папе Пија Дванаестог, без кога није био могућ Степинац. Ми смо се раније бавили Степинцем, а некад раније смо се бавили пацовским каналима, али то је само део тог времена, део те цркве, не само Степинац”, рекла је Љубинка Милинчић.

Коментаришући вест да је Хашки трибунал крио да је Ратко Младић доживео мождани удар 2018. године, Љубинка Милинчић је навела да смо “сви сведоци да се у Хагу свашта дешава ида су се људи разбољевали и умирали волшебно”.

“Никад нисмо знали шта се заправо дешава. Тако да ово са Младићем нит је прва таква вест, а бојим се да неће бити ни последња. Шта да радимо, очигледно су јачи”, казала је Љубинка Милинчић.

Подели на: