Најновије вести

Миливојевић: Имамо маневарски простор, наши аргументи су ојачали

Дипломата Зоран Миливојевић рекао је за РТС да Европска унија има интерес да буде ангажована у ешавању косовског питања. Ми имамо маневарски простор јер су наши аргументи ојачали, истакао је Миливојевић. Очекујем да ће Гренел наставити са економским пакетом, каже дипломата.

 

Шта може да се очекује од предстојећих разговара у Москви и Вашингтону и каква је улога и утицај Мирослава Лајчака, односно Европске уније.

Гостујући у Дневнику РТС-а, дипломата Зоран Миливојевић је рекао да су посета Лајчака и поруке из Америке потврда онога што је било најављено и иницијативом и ангажовањем Америке око рушења владе Куртија, у Приштини нове владе и нових мера владе које су ишле у правцу наставка дијалога.

“С друге стране, то је именовање Лајчака, као специјалног изасланика и жеље ЕУ да се поново укључи у дијалог имајући у виду да је последња администрација доживела неуспех и да ЕУ има интереса да буде ангажована на овом питању”, каже Миливојевић.

Говорећи о улози Москве у предстојећем дијалогу, Миливојевић каже да је улога Москве генерално у решавању косовског питања незаобилазна јер се то питање мора решити у СБ УН.

“Улога Москве је важна за нас имајући у виду став Москве да је решење могуће на основу међународнг права, на основу Резолуције 1244 и из уважавање српских интереса”, указао је Миливојевић.

Према његовим речима, потврђује се да је приступ Вашингтона у решавању прагматичнији и да ће иницијатива Гренала имати наставак.

Састанак који следи у Белој кући треба да буде уводни састанак у наставак дијалога, каже Миливојевић.

Није изненађење ова иницијатива за овај састанак имајући у виду шта је претходило – све је било на линији онога што је Вашингтон желео и започео, каже Миливојевић.

Каже да очекује да ће Гренел наставити са економским пакетом који релаксира односе, одговара на неки начин и не отвара главно питање у коме постоје супротстављени ставови две стране и на основу којих није могућ дијалог.

Вероватно ће бити речи о реализацији претходних договора, и неки нови пакет на истим линијама а све у функцији стварања амбијента за политичке разговоре који би имали за тему можда и статус, рекао је Миливојевић.

Убрзава се и дијалог до самих избора у Америци. Миливојевић каже да је сигурно да би америчкој администрацији и Трампу одговарало када би остварили некакав успех.

Када је реч о ЕУ, Миливојевић каже да је значајно убрзање јер предстоји председсвање ЕУ од стране Немачке и интерес је канцеларке да на тај начин заврши и своју политичку каријеру.

То је везан аранжман и интереси свих страна су укључени и то је разлог убрзању и нама не одговара, када велики желе нешто да реше по сваку цену, указао је Миливојевић.

“Имамо маневарски простор јер су наши аргументи ојачали и што је ситуација у Приштини нестабилна, и што су у западном блоку ставови супростављени између Вашингтона и Берлина и што постоји одлучност наших пријатеља да штите наше интересе и аргументе, реч је о Русији и Кини”, рекао је Миливојевић.

“Одлучност на нашој страни да се без нас не може и да се мора имати у виду интерес спрске стране”, закључо је Миливојевић.

Подели на: