nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:05
Najnovije vesti

Ministarstvo kulture: Priština krši pravo srpskog naroda na slobodu govora

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je osudilo onemogućavanje medijima na srpskom jeziku da izveštavaju sa konferencije za novinare premijera privremenih institucija samouprave u Prištini sa zvaničnicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom i podseća da je to samo jedno u nizu kršenja prava srpskog naroda na slobodu govora.

 

 

Ovakvim postupcima ugrožava se sloboda medija i pravo na informisanje koje je zagarantovano međunarodnim konvencijama, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da se istovremeno postupkom privremenih institucija samouprave sprečava pravo srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije na istinito, potpuno i blagovremeno informisanje i potvrđuje težak i diskriminisani položaj novinara i medija na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

Ministarstvo apeluje na međunarodne organizacije i institucije, posebno u oblasti zaštite slobode izražavanja i prava novinara, da osude ovakve zabrinjavajuće incidente i založe se da se svim medijskim radnicima omogući da nesmetano rade i obavljaju svoj posao.

Podeli na: