subota, 13. avgusta 2022. | 14:27
Najnovije vesti

Mitropolit Joanikije: Trebaće nam dosta vremena da prevaziđemo podele

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je, posle ustoličenja u Cetinjskom manastiru, da se na Cetinju moglo videti dosta podela koje su, kako kaže, veštački izazvane.

 

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da će nam “trebati dosta vremena da prevaziđemo ove podjele”.

Joanikije je nakon što je ustoličen u Cetinjskom manastiru kazao da se na Cetinju moglo videti dosta podela koje su, kako kaže veštački izazvane.

“Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebaće nam dosta vremena” naveo je mitropolit.

“Vašim dolaskom i dijeleći zabrinutost pokazali ste veliku ljubav prema cijelom narodu Crne Gore” naveo je Joanikije u obraćanju patrijarhu srpskom Porfiriju.

Mitropolit je poručio i da neće pričati o mukama, već će, kako kaže, zablagodariti Bogu, jedinom istinitom tvorcu svega vidljivog i nevidljivog.

Prema njegovim rečima, Mitropolija crnogorsko-primorska bila je i ostala jedan od najjačih stubova u velikoj oduhovljenoj građevini SPC kroz celu njenu istoriju.

“Zablistala je svetošću njenih arhijereja, lepotom njenih svetinja i neprekidnog umetničkog stvaranja”, rekao je ustoličeni mitropolit Joanikije.

Nisam došao da mi služe, nego da služim”, rekao je Joanikije. U govoru je pomenuo prethodne crnogorske mitropolite, sa najvećim naglaskom na višedecenijskog mitropolita Amfilohija.

Biografija mitropolita Joanikija

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović) rođen je 20. aprila 1959. u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 1990. godine, a 1995. postavljen je za v. d. rektora Cetinjske bogoslovije.

Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju 1999. godine. Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od strane Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999. godine.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog Episkopa budimljanskog Joanikija.

Sveti Arhijerejski Sabor na majskom zasedanju 2002. godine izabrao ga je za Episkopa budimljansko-nikšićkog.

Od izbora za episkopa budimljansko-nikšićkog episkop Joanikije pokrenuo je u poverenoj mu Eparhiji obnovu ranije porušenih i izgradnju novih crkava i manastira, više od 60 svetinja od kojih su većina završene i osveštane.

Do sada je bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve u dva mandata: od 2005. do 2007. godine i od 2012. do 2014. godine.

Podeli na: